Puslapiai

2014 m. liepos 27 d., sekmadienis

Moka aparatas kavai virti

Vakar giminaičiai man atidavė jiems nebereikalingą moka aparatą kavai virti. Pridūrė, jog jis buvo tik kartą naudotas, nes leidžia, o pro kur vandenį leidžia, tai jau pati išsiaiškinsiu. Dar pridėjo ir parduotuvinės maltos kavos, tikriausiai sunerimę, kad ieškodama per kur jis visgi leidžia nebeimsiu. 

Tai šiandien ryte išsiviriau su juo kavos ir dabar esu kaip voveriukas užvartojęs stimulinatų 8]

(Va taip va jis atrodo. Nuotrauka iš čia)


Šitą aparačiuką sukūrė italai ~1930 metus, kad skurdžiai gyvenantys žmonės galėtų išsivirti kavos ant viryklės namuose. Veikimo principas buvo nusižiūrėtas stebint kaip juda putos tuometinėje "skalbiankėje".

Jis laikomas industrine grožybe ir pakliūna į tą patį daiktų katilą, kaip kad blokiniai pilki daugiabučiai, masinės gamybos drabužiai ar visiems prieinamas aukštasis mokslas.

(Josef Albers autoportretas, 1918. Nieko bendro su šita kavavire neturi, nebent nuotaiką)

Jo veikimo principas toks - vanduo užverda apatinėje aparato dalyje, pereina per vidurinę, kuri pritrombuota kavos, ir pakilęs į viršų patenka įkliūna spąstus, jau kaip gardi kavytė >:D
(Iliustracija iš čia)

Čie nėra espresso aparatas, nes aparate nesusidaro pakankamai didelis slėgis. Bent jau espresso pagal šiuolaikį supratimą.
Šiaip tai aparato apatinėje dalyje slėgis pakyla - garams išeiti yra vožtuvėlis. Karts nuo karto reikia patikrinti ar jis neužsikišęs (antraip yra rizika gauti per galvą su aparato dalimi x_x). Taip pat aparatas turi giminę tarpinę, kuri ilgainiui susidėvi ir ją irgi reikia pakeisti.

Originalusis aparatas yra aliumininis. Dauguma šiuolaikinių vis dar irgi gaminami iš aliuminio dėl kavai suteikiamo prieskonio (niekada nebūčiau galėjusi pagalvoti, kad aliumis ir kava dera xD). Bet, kad tas prieskonis būtų "teisingas" reikia nepersistengti plaunant aparatą - užtenka tekančiu vandeniu nuplauti kavos likučius. Plaunant labai kruopščiai ar dedant aparatą į indaplovę, nusiplauna prie sienelių prikibęs plonytis kepto kavos aliejaus, kurį vėl užauginti užtrunka ilgiau nei kelis kavos virimus, sluoksnis. Ilgiau nesinaudojant aparatu, tas sluoksnis oksiduojasi ir vėlgi suteikia kavai "neteisingą" prieskonį.

Verdant kavą apėmė dviprasmiai jausmai. Stoviu, žiūriu ir galvoju, kad verduosi kavą inde pagamintame iš metalo, kurio jonai yra įtariami galintys paskatinti, genetinį polinkį turintiems asmenimis,  tokių ligų, kaip Alzheilmerio vystymąsi*. Iš kitos pusės, stoviu ir suprantu, tų jonų sėkmingai prisivalgau naudodama aliuminio foliją ar gerdama gėrimus iš skardinių. Jei naudočiausi kosmetika, tai iš viso šitas aliuminis patenkantis su kava iš moka aparato, būtų tik katinėlio ašaros. Vidinis kritikas kelia antakį ir juokiasi, kad kiekvieno metalo indai yra nuodingi. Ir kiekvienas indas turi produktus, kuriuos juose galima gaminti, ir kurių jame negalima gaminti :)

Grįžtant prie kavos, tai ji išeina tikrai gana stipri. Norint teisingai naudotis apapratu reikia pilnai malta kava pritrombuoti vidurinę aparato dalį, ir išeina ne vienas šaukštelis vienam puodeliui kavos**.

(bul bul)

Pro kur mano gautas konkretus aparatukas leidžia vandenį, tai neaptikau. Manau, kad arba į jį buvo pripilta per daug vandens, arba užsukant į sriegį pateko kavos.

Dabar beliko įsigyti kavamalę ir galėsiu darytis rytinius alcheminius ritualus >:)


* Šiuolaikinis žmogus aliuminio gauna labai panašiai kaip gyvenęs prieš tūkstančius metų, nes daugiausia su juo susiduria dirbdamas su dirvožemiu, įkvėpdamas su dulkėmis etc. Nors niekas nesiginčija, kad dideli aliuminio kiekiai nuodingi (kaip bet ko kito), bet mažų kiekių nuodingumas nėra įrodytas. Tai, kad aliuminio sankaupos aptinkamos sergant tam tikromis kaulų ar nervinės sistemos ligomis negali patvirtinti, kad jis ir sukelia šias ligas, kadangi jomis serga ir žmonės be tokių sankaupų ar su aliuminiu turėję itin mažus kontaktus. šiuo metu labiau linkstama prie to, kad greičiausiai jos yra kaip ligos simptomai ląsteliniame lygmenyje. 
**amerikietiškas šio aparato naudojimas susideda su tolimesniu jau išvirtos kavos skiedimu bent jau 1:1 vandeniu ar pienu.


8 komentarai:

  1. Niekad niekad niekad netrombuok maltos kavos moka aparate. Ji lengvai supilama sauksteliu, gali padaryti mazulyti kaubureli, jei nori stipresnes. Gali ir pazarstyti, bet gink dieve, tik nespausk. Kodel? Nes kitaip garai nepraeis pro vidurine dali, viskas ilgai uztruks, reiks stipresnes ugnies, ko pasekoje issivirsi degintos kavos. Saltinis: mane taip ismoke italai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai kiek reikia šaukštelių kavos naudojant tą aparatą? Vienam puodeliui. Beje, kažkur skaičiau, kad patartina jį plauti actu, tai kaip ir nesiderina su patarimu saugoti aliejaus sluoksnį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Iš patirties galiu pasakyti, kad indaplovės tikrai gali pakenti šiam aparatui, todėl tikrai reikėtų jį plauti atsakingai, kad nepažeisti viršutinio sluoksnio.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ir mes taip kavą verdamės :) Tik pastebėjimas, kad kavos "į vidurinę dalį" trombuoti nereikia, nes kitaip vanduo nepraeis pro ją.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Puiki dovana, mes irgi tokį turim, tikrai geras. Tiesa, senąjį teko išmesti, nes šiek tiek išsilenkė dugnas, o ant kaitlentės iškart dingsta efektyvumas, jei dugnas nelygus.
    Vandenį leidžia tik tada, jei pripili per daug, ten yra tas vožtuvėlis garam 'nueit', tai jei iki jo dapili, tuomet per jį ir sunksis.
    Tiesa, dėl kavos trombavimo/netrombavimo nesu tikras, man kaip ir sakė, jog reiktų, bet dabar šiek tiek abejoju..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nerealus kavos virimo aparatas, jeigu norima skirti laiko kavos gaminimui. Puikus skonis ir atsiskleidzia geriausi pupeliu skoniai. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš mamai tokį kavos aparatą padovanojau, tai ji labai patenkinta buvo. Jai patinka kavą virti ant dujinės viryklės, todėl šis daiktas tikrai pasiteisino.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mes visi gyvenime turime skirtingas istorijas. buvo pakilimų ir nuosmukių, bet buvau labiau nusiminusi, kai mano sužadėtinis, su kuriuo susitikinėjame 7 metus, pasakė, kad turėtume nutraukti savo santykius, nesu patyręs tokio skausmo, kurį tą dieną jaučiau savo gyvenime. Paklausiau, ką padariau neteisingai, bet jis pasakė, kad yra pavargęs, po 3 mėnesių išsiskyrimo radau liudijimą apie moterį, kuri kalbėjo gerus dalykus apie daktarą Ajayi, burtininką, padėjusį daugeliui žmonių atkurti taiką ir meilę savo namuose. Aš tikrai myliu savo vyrą ir noriu, kad jis sugrįžtų į mano gyvenimą, todėl kreipiausi į daktarą Ajayi ir paaiškinau sau, po kai kurių konsultacijų man buvo pasakyta, kokia problema ir ką daryti, kad atkurtume savo santykius, aš padariau viską, ko iš manęs paprašiau. Burtų dienomis mano sužadėtinis susisiekė su manimi ir dabar esame laimingai susituokę. Jei jums reikia tikro rašytojo pagalbos, galite pasikliauti daktaru Ajayi ir tikiu, kad turėsite priežastį vėl šypsotis. Susisiekite su „Viber“ / „Whatsapp“: +2347084887094 or drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti