Puslapiai

2014 m. liepos 23 d., trečiadienis

Kas tas baltas lopinėlis nage?


Šitame paveikslėlyje apibraukta nago dalis vadinama pusmėnuliu. Tai prasišviečiančios pro nago plokštelę ląstelės iš kurių, jei taip galima pasakyti nagas auga. Tiksliau tik dalis tų ląstelių. Didesnė dalis, o kartais ir visa būna uždengta odos esančios virš nago šaknies.

Didelė žmonių dalis pusmėnulius turi tik ant nykščių.

Kartais žmones išgąsdina pusmėnulių išnykimas ar atsiradimas. Pavyzdžiui po nago traumos pusmėnulis gali ne tik "išlįsti" bet ir įgauti keistą formą, nes gyja nago šaknis ar nago plokštelė greitai auga. 

Jeigu pusmėnuliai išnyksta ir ant nykščių, tuomet kartais atliekamas bendras kraujo tyrimas dėl įtariamos geležies stokos mažakraujystės. Nagų augimo sulėtėjimas nereiškia, kad žmogus serga mažakraujyste - organizmas pirmiausiai geležies tiekimą nurašo nuo gyvybiškai mažiausiai būtinų sistemų, ir taip jau yra, kad nagai dažniausiai pakliūna į jas. Geležies gali trūkti nagų grožiui, bet puikiai užtekti kraujui. Jeigu mažakraujystė jau yra įtariama iš kitų simptomų ar skundų, nagų apžiūra gali padėti tašką klausime durti šiandien veną ar nedurti :)

Sergantiems cukriniu diabetu ar kraujagyslių sieneles pažeidžiančiomis ligomis pusmėnuliai gali pakeisti spalvą. Bet, vėlgi, reikia turėti omenyje, kad žmonės su melsvais ar rausvais pusmėnuliais nebūtinai serga. Tai yra - labiau tikėtina, kad pvz.: sergant cukriniu diabetu žmogus turės melsvus pusmėnulius, nei turintis melsvus pusmėnulius sirgs cukriniu diabetu.

Pusmėnulių spalva gali pasikeisti ir apsinuodijus sidabru, ar kaip šalutinis tam tikrų medikamentų poveikis. 

2 komentarai:

  1. Ar pusmėnulis yra lietuviškoje medicininoje naudojamas terminas? Įdomu, kadangi iki šio buvau susiduręs tik su lotynišku "lunula" (mėnuliukas, mažasis mėnulis ar panašiai) terminu, kuris man pasirodė gražiai skambantis :| Ir dar įdomu, kadangi terminas pusmėnulis ne visai atitinka lunula tiesioginį vertimą (neteigiu, kad būtinai privalo atitikti).

    AtsakytiPanaikinti