Puslapiai

2014 m. liepos 6 d., sekmadienis

Ko gydytojai tau nesako?

Prieš kokią savaitę mano akis parduotuvėje patraukė naujas žurnalas "Ko gydytojai tau nepasako". Tiksliau žurnalo gausa. Parduotuvių, kuriose lankausi, spaudos lentynose jo buvo labai daug. Tiek daug, kad koks nors žmogėnas atėjęs nusipirkti Cosmopolitan'o turėdavo atsargiai jį pasiimti, kad netyčia neužkliudytų "Ko gydytojai tau nepasako" krūvos ir jos neišverstų.
O gal čia toks marketinis triukas? Perki vieną žurnalą, o kitas ŠMAKŠT įlenda į pirkinių krepšelį. 
(Va kaip anas atrodo. 3.99Lt)

Nusprendžiau, kad reikia pajamti ir apsišviesti ko man pacientams nesakyti.

Žurnalas yra verstinis. Šiaip tai jis leidžiamas Anglijoje, bet šitas, kaip supratau, į LT ateina per Latviją.

Pačių anglų leidėjų teigimu žurnalas skirtas užpildyti spragas, kurios lieka dėl vizito pas gydytoją trumpumo (10-15 min). Užpildymas teoriškai turėtų susidėti iš straipsnių apie alternatyvius gydymo būdus (kad kai per tą trumpą laiką daktaras pasako pavadinimą žinotum ką jis reiškia ir nereiktų klausti paaiškinimo), profilaktikos ir bendrų žinių apie mediciną. Ir iš tiesų žurnalą pervarčius man pavyko rasti kelis tokius dalykus, bet jame daug daugiau buvo kitokio dalyko, kurio gydytojai nepasako visai ne dėl laiko trumpumo, nors dalis žmonių visada labai nori tai išgirsti - tai, kad sudėtingoms problemoms yra paprasti ir lengvi sprendimai, kurie tikrai tikrai, na tikrai veikia (nors tokių sprendimų tiesiog nėra - kiekvienos problemos sprendimas yra toks pats sudėtingas kaip problema tam asmeniui, kuris su problema yra susidūręs, net jei iš šono ir atrodo visiškai kitaip), ir tai, kad tu pats šaunuolis ir aš tavim didžiuojuosi. Visi to norime. Gydytojai to irgi nori. Leidykla galėtų leisti "Ko pacientai tau nepasako" ir užsidėti kokią 39.99Lt kainą.

(Anna Dittmann paveikslas)

Žurnalo blogoji pusė yra ta, kad nors jisai bando taikyti į už savo gyvenimą norintį atsakyti žmogų (kad ir per homeopatiją, osteopatiją, vitaminai & radikalai, detoksikacija etc. pasaulį), jis tuo pačiu laiko, kad tas žmogus, jei negyvens pagal vienos sistemos spaudimą ir taisykles, tai gyvens pagal kitos.

Domiesi medicina? Tai, tai nepamiršk domėtis pagal savo lyties "taisykles" - jei moteris, tai aišku, kad pirmiausiai domėkis dietomis ir kosmetika. Plinki? Įžvelk tame grėsmę savo vyriškumui. Kovok su plikimu. Kovok su plikimu net tada, kai jis ir yra nulemtas kaip vienas iš vyriškos lyties požymių. * Jautiesi laimingas? Tai nepamiršk, kad yra teisinga ir neteisinga laimė.

Aš suprantu, kad žurnalui reikia išsilaikyti rinkoje ir kad tokie dalykai parsiduoda, bet tiesiog norėčiau kada nors pamatyti normalų alternatyvios medicinos žurnalą plačiajai visuomenei. Ypač be tradicinės ir alternatyvios medicinos priešinimo, be mėginimo juos pateikti kaip konkurentus ar kaip kovotojus, kieno yra tiesa.

Alternatyvi medicina nėra alternatyvi. Ji tiesiog kitokia, paremta kitokiais veikimo principais ir turinti kitokius tikslus.

Jei pvz.: žmogus nori onkologinį susirgimą gydytis pas šamaną, tai jis turėtų ir galėti pas jį gydytis, jausdamasis laisvas, pirmiausia pats prieš save, tą padaryti. Tai neturėtų būti kaip alternatyva atvejui, kai "tradicinė medicina bejėgė", o tą darantis žmogus iš karto pasmerkiamas kaip kažkoks neapsišvietęs ir nesuvokiantis situacijos.

Laikantis alternatyvios medicinos, kaip plano B, pozicijos, visa tradicinė medicina tampa pirmu pasirinkimu vien todėl, kad žmogus žino, jog šamanas neveikia. Ne todėl, kad tradicinė veikia, bet todėl, kad jis ir taip žino, jog alternatyvi medicina jam nepadės. Toks požiūris labai lengvai išugdo arba įsivaizdavimą, jog tradicinė medicina irgi neveikia, arba tai, jog ji tikrai veikia ir dideli nusivylimą, kai ji nesuveikia.

Ir, kad ir kaip ironiška bebūtų, bet tada laimi tas šarlatanas, kuris siūlo kokią nors "detoksikuojančią elektrovonelę kojoms" - žmonių, kurie tikės, kad ji tikrai veikia skaičius niekada nepasikeis, bet bus daug pirkėjų, kurie žinodami, kad jinai neveikia (o tuo pačiu ir nepakenkia), tikėsis, kad yra galimybė, jog jinai galbūt suveiks. Šarlatanas dar laimės ir tuom, jog toks žmogus įgaus tikėjimąsi, kad tradicinė medicina nesuveiks (pabrėžiu - jis tikėsis to, o ne suvoks, kad taip gali būti ir taip kartais būna), todėl jį bus galima gąsdinti visokiais dalykais, kad skiepai sukelia protinį atsilikimą, kad vaistai nuo skausmo silpnina imunitetą, kad viską žmogau nuo tavęs slepia ir tava išnaudoja. Ir kuom tik dar nori, bet kuom, kas tik pamaitintų tavo lūkesčių drakoniuką, įskaitant ir "detoksikuojančia elektrovonele kojoms". Su akcija!

Kartais patys tokie žurnalai pakliūna į šitą keistą ratą - štai ir šitas žurnalas turi medicininių naujienų apvžvalgos skiltį, straipsniuose taip pat yra nuorodos į medicininius straipsnius (nors jų interpretacijos tai tokios so-so). Taigi iš esmės žurnalas yra kaip tik apie tai, ką gydytojai tau pasako, apie tai, kiek jie daug visko sako, kad iš viso, kas gali tiek daug skaityti ir visą tą suprasti xD Yra dar ir įspėjimas, kad žurnalo leidėjai neatsako už tai, ką prisidirbsi sau prisiskaitęs žurnalo, ir kad prieš bet kokį gydymąsi ar gydymo korekciją būtina pasitarti su savo "tradiciniu" gydytoju.

(Fotografas Lee Jeong Lok)

Tai perskaičiau ir sugalvojau, ką va galiu pasakyti:

Niekada nesijauskite, kad esate kovos laukas, kuriame kovoja tradicinė ir alternatyvi medicina. Niekada negalvokite, kad negalite mėginti abiejų, ar kad vienu metu galite mėginti tik vieną. Raskite tokius vienos ir kitos medicinos gydytojus, kurie būtų suinteresuoti pasiūlyti tokį gydymo būdą, kuris netrukdytų kitam jūsų pasirinktam gydymo būdui, tokius, kurie gerbtų jūsų pasirinkimą gydytis vienaip ar kitaip.

Jeigu jums atrodo, kad gydymas kristalais veikia, nes valo aurą**, tai ir gydykitės jais. Jeigu tradicinės medicinos gydytojas pasakė, kad jo nuomone tie jūsų kristalai jūsų vėžio neišgydys, tai priimkite tai kaip dar vieną vėžio gydymo būdą, bet ne kaip vienintelį ir teisingą būdą. Nepriimkite to, kaip neleidimo gydytis kristalais, kaip įvertinimo, kad neteisingai darote. Jūs darote teisingai, nes jūsų tikslas yra pasveikti, jūsų tikslas yra jaustis gerai. Gydytojas negali įvertinti to, kad galbūt būtent jums švari aura yra svarbiau už gyvenimą ir jūs mieliau mirtumėte nuo vėžio, nei toliau gyventumėte be kristalų ir jų valomosios galios.

Svarbiausia - niekada ligos ar jos grėsmės atveju nepraraskite laisvės. Nevalgykite kasdien saujos graikiškų riešutų, nes bijote širdies ligų***. Valgykite, nes jums skanu ir smagu valgyti kasdien saują riešutų, kurie jums sveiki. Ne širdžiai, ne ligų nugalėjimui, ne dar kažkam - o jums!

Eidami pas gydytoją negalvokite, kad turėsite tik 10-15 minučių ir kad gydytojas kažko nepasakys, kad jūs kažko nepasakysite. Galvokite kad turėsite 10-15 minučių ir kad per ją gydytojas kažką pasakys ir jūs kažką pasakysite ir kažkiek pasistūmėsite į priekį. O gal liksite vietoje. Būkite suinteresuotas vizito laiko ilginimu ne tam, kad mažiau prarastumėte, o tam, kad daugiau gautumėte.

Labai dažnai susidursite su pasakymu, kad kiekvienas žmogus atsako už savo sveikatą, ir kartais šita tiesa transformuosis į labai keistus įsivaizdavimus, kad "teisingai" atsakant žmogus neserga, o "neteisingai" - žmogus serga. Ne, ne, ir dar kartą ne - už savo sveikatą atsakote taip, kad kai susergate neturite jaustis dėl to prieš kažką kaltas, neturite pergyventi dėl to, ką daręs kitaip būtumėte to išvengęs ir apie tai, koks nuostabus jūsų gyvenimas būtų buvęs, jei nebūtumėte susirgęs.

Suprantu, kad šis mano rašinys atrodo tiesiog kaip pasvaičiojimas ir optimistinės pievos, iš serijos "jei tikėsi, tai galėsi", ir suprantu, kad sergant tokie dalykai mažiausiai rūpi (tai suprantama), bet kiek tik galite įsisąmoninkite savo laisvę ir kiek galite kažką darykite todėl, kad to norite, o ne todėl, kad "reikia", darykite kad kažką gautumėte, o ne tam, kad kažko išvengtumėte. Tada ir tokių žurnalų nereikės.

* Vyriški hormonai gali sukelti vieną iš specifinių plikimo tipų. Tai normalu.
** čia pavyzdys iš lempos.
*** čia irgi pavyzdys iš lempos.

9 komentarai:

  1. Man labiausiai patinka ta dalis, kur žurnalas nusimeta atsakomybę už tai, jei susigadinsi sveikatą, pasinaudojęs jų patarimu... Praktiškai, žurnalo žanras ne praktiniai patarimai, o grožinė literatūra!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Problemėlė su aurą valančiais kristalais yra ta, kad už tuos dalykus prašo pinigų, ir paprastai kuo pacientas kvailesnes ar patiklesnis, tuo geriau išvaloma jo aura ir piniginė. Mano supratimu, sukčiavimas yra sukčiavimas, ir už jį reikėtų bausti.
    O gydytojus ir - ypač - mokslininkus, reikėtų skatinti pinigais. Bet tai gal vėl negerai...
    Kartais pagalvoju, kad mūsų valdžia daro labai teisingai, mokėdama mažus atlyginimus gydytojams - į mediciną turėtų eiti mažiau lobių ieškotojų.;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. jei galite pasakykite , kokioje parduotuveje matete si zurnala? Niekur negaliu jo rasti...

    AtsakytiPanaikinti
  4. As si zurnala perku ,,Iki,,parduotuveje,bet maciau ir kioskuose

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir vis tiek man labai įdomu kodėl gydytojai nepasako, kad skiepai nuo gripo iš viso neveikia? Kodėl tarp vartojančių antidepresantus gerokai daugiau savižudžių? Na ir begalė, begalė kitų dalykų dalykėlių, kurių gydytojai nepasako. Kad ir apie tą patį aspiriną.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nes skiepai nuo gripo veikia, antidepresantai skiriami depresiją sergantiems asmenims (savižudybės rizika sumažėja, bet vis tiek lieka aukštesnė, nei nesergančio). Ir dar daugybė, begalė kitų dalykėlių yra, kurie, žiūrint į juos, ne kaip į dalykėlius, o realiai gyvus žmones liečiančias problemas, paaiškėja negalintys būti taip lengvabūdiškai vertinami.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl psichiatrinių medikamentų ir savižudybės, šis (http://www.madinamerica.com/2014/09/suicides-rise-increasing-psychiatric-involvement/) Danijos tyrimas sako, kad vartojantys psichiatrinius medikamentus 6 kartus dažniau nusižudo, o jei praeitais metais buvo psichiatrinėj ligoninėj, nusižudo 44 kartus dažniau. Australų savižudybės ekspertų išvada? "Asociacijos kurios yra stiprios ir parodo dozės-efekto santykį ir turi tikėtiną mechanizmą, yra labiau tikėtina, kad tokios asociacijos nurodo priežastinį ryšį, nei asociacijos kurios neturi šių charakteristikų." Kitaip sakant psichiatrinė pagalba galimai tiesiogiai sukelia savižudybes. Ir tai manęs nestebintų, kai nuo depresijos yra išrašomi neuroleptikai (Terapinis parkinsonizmas. Pačio velnio medicina, nes žudo sielą, asmenybę, blogiau nei bet koks narkotikas). Antidepresantai beje irgi kažkiek žudo sielą, bent jau SSRI slopinas smegenų emocinius ir malonumo centrus (šaltinis: goo.gl/GiWEc1 - 482 psl.). Tai pat SSRI gali sukelti Post-SSRI Sexual Dysfunction, tai yra, chemiškai iškastruoti, sunaikinti libido metų metams arba visam laikui, po jų nutraukimo, net po kelių savaičių vartojimo, kaip atsitiko man.
      Labai įdomus žurnalas, reikės paskaityti. Labai daug gydytojų išrašomų vaistų yra nepaprastai pavojingi. Finasteridas gali suvaryti neuro ir hormonų sistemas; izotretinoinas - smegenų vėžio vaistas kuris dabar naudojamas nuo inkštirų paaugliam gali suvaryti tavo smegenis ir visą organizmą negrįžtamai; fluorochinolonų (fluoroquinolones) antibiotikai gali tave gerai paremontuoti; neuroleptikai - diabetas, parkinsonizmas, hormonai suvaryti, vėlyvosios diskinezijos, distonijos, akatizijos, kraujagyslių ligos, zombizmas... Pirksiu knygą "How to Stop Your Doctor Killing You", dėl saugumo. Aš nesu prieš tradicinę mediciną, bet kai kurios jos dalys neapgalvotos ir varomos beatodairiško farmacijos godumo.

      Panaikinti
  7. Taip .Iš tiesų gydytojai daug ko nepasako ,ne vien del to ,kad nenori atskleisti ,bet ir del to ,kad jie ir nežino,jie remiasi tik tuo,ko juos išmokino formacijos remiami universitetai.O "protingi"medikai taip pat sau iseities iesko pas "samanus" ir kojas mirko vonelese,kurios netgi labai padeda, tik jie noredami išsaugoti savo darbo vietas ir didesnį atlyginimą apie save nesiviešina.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na ir gerai, kad visko nesako, nes visa kas butina seimos gydytojai tikrai pasako. Turejau vaikysteje gydytoja kuri buvo linkusi i isterija, tai ivairiausios ligos man buvo nustatytos... Pasakydavo ka reikia ir ko nereikia, nemanau, kad reikia vaika taip prigasdinti.

    AtsakytiPanaikinti