Puslapiai

2016 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Tele2 pristatė 5G technologiją

Vakar apturėjau pramogą - sudalyvavau 5G interneto pristatyme.
Na, greičiau ne pristatyme (nes pačio dalyko, kaip internetas pristatymas greičiau būtų labai filosofinis dalykas), bet tiesiog Tele2 pasigirime, kad štai, maždaug po 2 metų, ar greičiau, anas duos savo vartotojams galimybę naudotis 5G internetu ir, jei niekas nepasikeis, bus pirmi Baltijos šalyse.


1G ryšys radosi ~1980 metus ir tuo metu jį naudojo "belaidė telefonų technologija" a.k.a. mobiliakai. Yay! Labai norint galima išskirti 0G mobiliaką, kuris atrodė maždaug taip:


(Nuotrauka iš čia. Dabar mažyčiai ir spalvoti būna kaip žaislai vaikams.)

2G tai toks gerokai mandresnė ir krūtesnė technologija, kuri greitai paspardė subinę 1G ryšiui. Kodėl? Nes leido siuntinėti sms'us! O po to dar ir mms'us (nelabai prigijo), ir dar gi pasidarė sunkiau nusiklausyti trečiam asmeniui, ką du 2G prietaisai tarpusavyje pliurpia. Čia prie telefonų pradėjo rastis visokie "GSM"'iniai sutrumpinimai.
3G ryšys, atsiradęs ~1998-2000 jau ant tiek krūtas, kad leidžia telefone atsidaryti facebook'ą ir, nors jo kūrėjai ir paltintojai fantazavo, kad jis duos fantastiniuose filmuose rodytus video pokalbius, tai jie kažkaip žmonėms neprigijo ir neišgydė masinės "bijau paskambinti" epidemijos.
4G ryšys komerciškai pradėjo rastis 2007 metais, Lietuvoje ~2010 metus ir dabar tikriausiai jį naudojantį telefoną turi beveik visi mano blogo skaitytojai, jo dėka gaudo pokemonus, o jeigu facebook'e ar youtubėje reikia palaukti kol kažką užkraus, tai nesupranta kas čia darosi, kur vamzdžiai kemšasi. Kūrėjai fantazavo, kad va dabar jau bus video skambučiai ir jų vėl nebuvo.


Su 5G ryšiu kūrėjai nebefantazuoja, kad bus video skambučiai.

Užtat fantazuoja apie daiktų internetą! 

Nu kodėl dabar internetas turėtų būti kažkokiu ribotu laidu prie kurio gali jungtis tik konkretūs daiktai. Taigi bevieliu ryšiu galėtų jungtis bet koks daiktas - nuo planšetės iki tūliko ar elektrinių šukų. 5G ryšio greičiai ir perduodamos informacijos kiekis jau leidžia realiau svajoti apie save vairuojančius automobilius arba buitinius 3D spausdintuvus - dabar juos riboja jų pačių kaina, bet taip pat ir tai, kiek duomenų reikia atsisiųsti norint atsispausdinti ką nors įspūdingiau, nei pigaus rūžavo plastiko sofą savo barbei. Bet, atpigus pačiam spausdintuvui ir pakrūtėjus internetui tai kažką namie 3D spausdintis pasidarys taip pat, kaip dabar pumpuotis filmus iš interneto - trunka kelias minutes ar sekundes ir dar su pykčiu, kad kokybė ne tokia, kad gali ant daržinės sienos pusei kaimo rodyti, o kažkada būdavo, kad vos ne savaitę siųsdavaisi ir nesiskūsdavai žiūrėdamas ant savo super šaunaus 800x600 monitoriaus. 

Prie progos Tele2 pasigyrė, kad dabar LT veikia 915 4G/4G+ bazinių stočių ir apima 95% LT teritorijos, ir juo gali džiaugtis 99% visų gyventojų. Tam 1-am procentui, kurie gyvena tuose 5-iuose nedengiamuose visokių raistų ir pelkių procentuose ne taip pasisekė, bet gal ten yra kokių drakonų ir pasiutusių udrų, kurios neleidžia pastatyti bokštelio, tai tada ne taip blogai.
Per šių metų septynis mėnesius vartotojų sunaudojamų duomenų kiekis išaugao 240%, kas reiškia, kad žmonės vis daugiau ir ilgiau, ir vis geresne kokybe žiūri katukus internetuose. 

4,5 gigabaito per sekundę! Mano 4G naudojantis telefonas giriasi, kad pasiekia 50 megabaitų per sekundę. Tai skirtumas yra. Dėl naudojamos kitokios moduliacijos, lyginant su 4G ryšiu, 5G technologija naudoja aukštesnius dažnius ir turi platesnę pralaidumo juostą (jau pradeda skambėti kaip kažkokie porno industrijos terminai), ko pasekoje gaunamas didesnis galimų naudoti kanalų skaičius ir mažesnės energijos sąnaudos. Telefonas taip gali laikyti nebe pusę dienos, o gal net 2. Gal net savaitę. Kad tik internetai taip nesibaigtų.

Čia pristatymo metu vienas iš pranešėjų dalinasi įspūdžiais kaip atrodė 4G pristatymas, nufotografavau, nes man visa tai atrodė kaip kažkokio tai variklio pristatymas:


O va taip va atrodo 5 G dėžutė:

(Sexy pozuotoja Enorca prie the technology! "Air Svale Radio Access" bazinė stotis by Nokia. ŪŪŪŪ!!! Veikia 4,5Ghz dažnyje. Latency <1 milisekundė. Labai daug antenų. Labai ūžia. Labai daug mirksi. Ir pučia šiltą orą. Dar galėtų daryti ping.)

Ach, kokia nostalgija matant tą Nokia užrarašą. Va taip va atrodė mano pats pirmas mobiliakas Nokia 3510:

(2002 metai, baby. Grojo polifonines melodijas ir tuo metu didžioji klasės dalis turėjo tiesiog Nokia 3310. Dar aš telefone turėjau internetą (taip, buvo toks dalykas jau ir tada, GPRS technologija (ale 2.5 G ryšys)), kas iš viso kai kuriems buvo neįsvaizduoja. Kaip tai internetas telefone? Taigi, jei nori kokios melodijos ar paveiksliuko, tai mokėdavai 2Lt už vienetą išsirinkęs iš vaikiško žurnaliuko. Aš buvau gudresnė. Turėjau visas melodijas ir visus paveikslėlius santykinai pigiau grybo :D. Tuo metu mobiliesiems telefonams pritaikytuose puslapiuose labai jautėsi, jog Lietuva yra technologiškai pirmaujanti šalis ir tūlas vartotojas kelia labai didelius reikalavimus internetui - lietuviškų asmeninių svetainių buvo tiek pat, kiek ir angliškų.).

Iliustracijai, jog ryšys tinkamas sefl driving cars technologijai buvo panaudoti trys robotukai, kurie, naudodami 5G ryšį turėjo koordinuoti darbą centruodami kamuoliuką judančioje platformoje,.
Maždaug žiūrint galima įsivaizduoti kaip trys mašiniukai įvažiuoja į sankrižą, šiek tiek pasitampo pirmyn atgal ir saugiai išsiskirsto:


Kaip vartotojui tai tikriausiai galvoti apie tokius automobilius bus galima tada, kai draudimo kompanijos tokiems automobiliams ims taikyti mažesnes įmokas. Tada gal net ir šito įrašo autorius drakoniukas "vairuos". 


(Dėkui Emilijai. Ir aš žaidžiu su burbuliu. Jį paėmus į ranką ir laikant tarp tos juodos lentutės ir kameros robotukai pyksta ir nervuojasi. Taigi šioje sankryžos sistemoje dviratininkas būtų dviratininku, nesvarbu ar savo golfiukus vairuotų geziukai su kepkom ar 5G ryšiu smart kompai)

(Visi spokso į tą burbulą. Ta centre atsisukusi siela - Emilija)

Bet, jei kalbėti rimčiau, tai yra sunku pasakyti ar:

a) paprastas vartotojas kaip nors pajus tą 5G ryšį. Štai mano tėvų name komunaliniai skaitliukai savo rodmenis siunčia paslaugų tiekėjui, todėl nebereikia rašinėti kažkokių skaičiukų ant kažkokių popieriukų ir paskui laukti, kol kažkoks dėdė ateis patikrinti kažkokių neatitikmenų. Keli namo gyventojai pafantazavo ar čia jie taip negauna papildomos radiacijosi ir pyktelėjo, jog dabar dar reikia mokėti ir už skaitliuko elektrą ir internetą. Bet bendrai paėmus tai absoliučiai daugumai visiškai vienodai. Tie skaitliukai galėtų lazeriais šaudyti ir šuniukais šikti, vis tiek liktų abejingumą keliančiais skaitliukais.

b) čia bus totalus ir didingas technologinis šuolis ir tik mes, paprasti fantazijos neturintys mirtingieji, neįsivaizduojame kokie yra beribiai augmentuotos realybės Edeno laukai!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą