Puslapiai

2014 m. balandžio 13 d., sekmadienis

Išmanusis laikrodis - aš tokio noriu!

Šiandien prie pusryčių žiūrinėjom paštą (sekmadienis, bet reklamas neša ir per jį), ir vieno buitinės technikos tinklo reklaminiame buklete radau, kad jie prekiauja išmaniaisiais laikrodžiais. 

Kas yra be galo šaunu, nors kol kas toks laikrodis, kuris man patinka kainuoja ~1000 LT (tiek perkant Lietuvoje, tiek siunčiantis iš "nu kur nors"). Labai tikiuosi, kad jie su laiku pigs ir vėliau galėsiu tokį turėti, bei spėsiu įsigyti greičiau, nei gamintojai nutrauks jų gamyba, kadangi nuojauta man kužda, kad jie nebus labai paklausi prekė.


(Samsung Gear 2 išmanusis laikrodis*. 299$ internetuose , arba 999LT-1099Lt vietiniuose prekybcentriuose ir štai puikus žaislas su 4 GB atminties, Androidu ir netgi 2 MP kamera šnipinėjimui ;D)

Dabar sėdžiu ir spygauju iš laimės, kad tokie daiktai yra.
Žinote kodėl?

Because it's the future.**


Ar prisimenate visus tuos senus fantastinius animacinius filmus, knygas, komiksus ir panašiai, kuriuose herojai turėdavo kažkokį tai daiktą, ypač pabrėžiantį tai, jog jis yra kitame, kažkokiame geresniame laikmetyje? Dažniausiai tai būdavo komunikacijai skirtas prietaisas, kuris arba atsilenkdavo tarsi kokia pudrinė, arba būdavo segamas ant rankos kaip laikrodis.


(Paveikslėlis iš 1979 metų knygos apie tai, kaip gali atrodyti 21 amžius. Įdomus dalykas tai, kad dažnai tokiose knygose keliamas klausimas kaip būtų galima tokius daiktus prikabinti kiekvienam paprastam žmogui visuotiniam sekimui užtikrinti (ką mes dabar daugiau mažiau ir turim). Klausiama, kas vat galėtų būti tas dalykas, kuriam paprastas eilinis žmogelis neatsispirs, ir dažniausiai padaroma prielaida, kad tai turėtų būti socializacijos, o ne naujienų ar informacijos saugojimo vilionė. O dar įdomiau tai, kaip apie 1985-1990 metus tai dingsta ir tik po kurio laiko vėl pradedama kalbėti apie visuotinį sekimą iš distopinės perspektyvos...)

Tik niekaip negaliu apsispręsti ar išmaniojo laikrodžio norėčiau kuo mažesnio, ar kuo didesnio. Iš vienos pusės mažas laikrodukas yra lengvesnis, mažiau kliūna ir šiaip atrodo labiau futuristiškai.
Iš kitos pusės, būdamas jautrus lietimui, mažas išmanus laikrodis atrodo visiškai nelogiškai, nes nieko ten jame nesumaigysi.


(Kai išeis įperkami išmanieji laikrodžiai nusipirksiu tikriausiai visgi patį didžiausią ir atrodysiu maždaug taip. Tik papai bus mažesni. Ir antkaklio neturėsiu. Ir plaukai bus trumpi. Ir tatuiruotės ant veido nebus. O pirštinių tai norėčiau.)

Hmmm... kalbant apie spėliones kaip galėtų atrodyti ateitis, tai man asmeniškai jose įdomiausia tai, ką jų spėliotojai mato kaip besikeičiantį dalyką, ką ne, ką įžvelgia kaip pažangą, ką ne. Dažniausiai didžioji dalis spėliotojų imasi tik techninių dalykų ir visiškai nejudina socialinių.
Pvz.:


~1900 karikatūra pašiepianti plintančius variklius ir jų taikymą transporte. Karikatūros mintis yra ta, kad kur gi dėsis arkliai, jei vežimus trauks varikliai. Kariaktūra pateikta prie straipsnio, kuris spėlioja, jog tada arkliai taptų beverčiai ir vienintelis dalykas galintis apsaugoti juos nuo išnykimo galėtų būti nebent jų tapimas naminiais gyvūnėliais - taip ir vaizduojama po tūkstančio metų esantys dekoratyviniai naminiai arkliukai. Labai įdomu tai, kad daroma prielaida, kad žmogus yra linkęs išnaikinti bet kurį jam nevertingą gyvūną (tais metais apie jokias ekologijas, gamtos apsaugą ir panašiai dar niekas taip nekalbėjo), bet ir tai, kaip vaizduojamas vairuotojas, bei vežikas, kurio irgi nebereikia, neesant arklių. 


O čia ~1930 straipsnis apie vestuves po šimto metų. Daroma prielaida, kad po šimto metų visi žmonės bus sekami - valdžia bus suinteresuota žinoti kiekvieno sveikatos duomenis, pomėgius, elgesį ir t.t. Ir kas bus su tuo daroma? Spekuliuojama, kad žmonės bus suvedami į poras pagal šiuos duomenis ir net patys bus tam suinteresuoti. Ypač akcentuojama tai, kad tokiu būdu bus užkirsta socialinių sluoksnių maišymuisi!

Čia greičiausiai pasakysite, kad pavyzdžių galima būtų rasti visokiausių. Tai žinoma. Vieniems pavyko atspėti kas bus ateityje geriau, kitiems blogiau. Panašu, kad tiems, kuriems pavyko geriau yra aktualūs ir šiandien, kaip kartą girdėjau "morališkai nepasenę". O tie, kas nusigrybavo - tai niekas jiems per daug dėmesio ir neduoda.


Naujas StarTreko filmas yra geras pavyzdys, kaip paimamas ateities socialiniu spėjimu nepasenęs daiktas, norima jame atnaujinti technininius spėjimus ir... sugadinamas įdedant šiandienos socialinius aspektus, ar dar blogiau - jų atžvilgiu paverčiamas net labiau atsilikęs, nei buvo originalas.

Būna ir taip. 

Mano pasirinkta scena tikriausiai Jums nieko nesako. Joje viena įgulos narė persirenginėja ir paprašo, kapitono nežiūrėti kol jinai tą daro, t.y. gerbti jos privatumą kaip savaime suprantamą dalyką.

Ši scena labai papiktino filmo fanus, ir tik nedidelę dalį iš feministinio taško. Tas kitas pasipiktinimo taškas yra labai sunkus paaiškinti ne fanui, nes tuomet reikia aiškinti viską, apie ką esant ateityje spekuliuoja ir fantazuoja šita frančizė, o ne tik "žmonės kosmose sutinka draugiškų ir nelabai ateivių. Ū. Šviesos atspindys.". Dabar sėdžiu ir galvoju du dalykus:
a) ar šitos scenos jau nebuvau anksčiau į blogą dėjus ir ja piktinusis.
b) kad man pasakyti kodėl aš noriu tokiu laikrodžio taip pat sunku, kaip aprašyti kuom būtent šita scena yra bloga xD

Pabaigai pridėsiu, kad iš medicininės pusės praeito šimtmečio pirmos pusės-viduriu fantazijos apie šitą laikmetį irgi gana "kosminės" - nebus vėžio, nebus peršalimo, nebus bado, nebus senatvės, nevaisingumo ir... reumatinės širdies ydos bus retas dalykas, kraujo krešulius bus galima tirpdyti kraujagyslių viduje, egzistuos kohleariniai implantai, kuriuos galbūt (!) bus galima implantuoti net kūdikiams. 


* Čia ne reklama. Pasirinkau šitą laikrodį kaip tokio laikrodžio pavyzdį, kaip pačio pirmo pasitaikusio. Tokio neturiu, nesu bandžiusi, ir niekaip nesu susijusi su jo gamintojais/platintojais. Visgi, jei kas man tokį duotų mainais už tai, kad apie jį parašyčiau bloge, tai nesupyksiu ;D
** liet. "Nes tai ateitis."


9 komentarai:

  1. Ta karikatūra su arkliukais priminė tikrai egzistuojančius arkliukus gidus akliesiems.
    http://www.guidehorse.com/images/cudd7.jpg

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nors ir esu linkusi laikyti save "Star Trek" gerbėja, kažkaip ne visai pagaunu, kuo ta scena piktina NE iš feministinio taško... Iš to taško tai galėčiau įžiūrėti – nors TOS moterys buvo gana suobjektintos, tam laikmečiui tai buvo maksimaliai liberalu, nepiktinant visuomenės, ir bent iki liemenėlių jų neišrengdavo. O kas dar negerai? Kątik dar sykį peržiūrėjau visą sceną, niekas neužkliuvo. Mane daug labiau piktina šviesos atspindžiai :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai va - papiktino visiškai ne išrengimas, o reakcija į tą išsirengimą. Hmmm :/ dabar susimąsčiau pradėti atskira StarTreko džiūgavimo skyrelį bloge xD

      Panaikinti
    2. Kirko ar jos pačios?

      Panaikinti
  3. Šiais laikais reiktų svajot apie kūno dalimi esančius prietaisus ir pan.;) Neteko skaityt http://en.wikipedia.org/wiki/A_Fire_Upon_the_Deep ? Veiksmo pilna, bet idėjos [tada buvo] šviežios ir kažkokios svaiginančios.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Išmanieji laikrodžiai dabar tikrai labai populiarūs. Bet aš pati tai rinkčiausi didesnį, nes būtų lengviau valdyti

    AtsakytiPanaikinti
  5. Iš tiesų labai geras daiktas!
    Negana to, dabar skelbimuose galima rast jau ir šiek tiek panaudotų, labai gera kaina:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Išmanieji laikrodžiai tikrai labai geras ir funkcionalus daiktas. Man ypač patinka, kad skaičiuoja mano pulsą, kuris labai šokinėja. Tai galiu sekti, kad viskas būtų gerai. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Iš principo išmanieji laikrodžiai tai - mini kompiuteriai, laikomi delne. Kol jų nebuvo - laikrodžiai buvo praktiškai eiliniai papuošalai.
    O kadangi laiką visi žiūri telefonuose, laikrodis buvo praradęs tikrąją prasmę.

    AtsakytiPanaikinti