Puslapiai

2013 m. balandžio 28 d., sekmadienis

Izoldos Krivienės "Karalių paslaptys"


Na tik pažiūrėkite kokį nuostabų daiktą turiu.
Ar žinote kas tai?

O gi šviečiamoji knygelė vaikams ir ne vaikams apie hemofiliją.
Jos autorė - hematologė Izolda Krivienė. Hematologai yra gydytojai gydantys kraujo ligas. Tokias kaip jau minėta hemofilija, kurios metu trūkstant tam tikrų krešėjimo faktorių kraujas kreša ne visai taip, kaip turėtų ir dėl to pridaro daug sunkumą sergantiesiems šia liga.
Visą perskaičiau ir turiu pasakyti, kad parašyta tikrai labai aiškiai. Ir dar ganėtinai įdomiai, ko kai kuriose vaikams skirtose šviečiamosiose knygelėse trūksta. Šioje yra intrigos - princas, liga drakonas, fėja. Ir laiminga pabaiga su vestuvėm, kaip ir daugumoje pasakų ;)

Atsimenu, kai buvau pradinukė, tai kartais "pasiplaudavau" nuo nemėgstamo fizinio ir dar labiau nemėgstamos choreagrafijos sakydama mokytojams, kad skauda pilvą. Tada turėdavau eiti pas mokyklos sesutę, jai tai jau būdavo galima pasakyti, kad tiesiog nenoriu būti tose pamokose.
Tik vėliau, jau studijuojant tą pačią mediciną sužinojau, kad tokių dalykų, kaip "tingiu" ar "nenoriu", ypač vaikams nėra ir visada už tokių pasakymų slepiasi fizinės ar emocinės priežastys, nuo patyčių nematant mokytojai iki kokios virusinės infekcijos sukeliančios tik siplnumą ir dirglumą... Tačiau nors sesutė leisdavo tas 40 pamokos minučių prasivolioti ant jos kabineto kušetės, neleisdavo to laiko praleisti vėjais ir liepdavo skaityti informacines knygeles apie visokias ligas ir panašiai. Niekada neklausdavo ką perskaitei, bet jei iškildavo neaiškumų galėdavai pats paklausti.

(knygelė yra iliustruota puikiomis Linos Žutautės iliustracijomis)

Tai va, grįžtant prie knygelės galiu pasakyti, kad tokia knygelė yra būtent tai, ką geroji mano pradinės sesutė būtų tada man davusi skaityti ir ką neabejoju, kaip strategiją mokytis ir neapsileisti galėtų tokiems tinginiukams kaip aš taikyti ir šiandienos mokytojai ar medicininis mokyklos personalas (labai tikiuosi, kad ir taiko, nes tokiu būdu galima labai mažomis pastangomis pasiekti labai daug švietime).
Ką jau bekalbėti apie tai, kaip tokia knygelė turėtų būti naudinga sergančiojo klasės draugams ar mažesniems broliams ir sesutėms. 

Man ypač šilta pasidarė, kai pamačiau, kad joje yra štai tokių vietų:


Čia tik dalis patarimų skirtų sergančiųjų broliams ar seserims.
Nes kai šeimoje būna vienas sunkia liga sergantis vaikas, kartais taip nutinka, kad kiti ima jaustis mažiau mylimi, ar neverti tokio tėvų dėmesio ir rūpesčio, kaip sergantysis.

(prijaukintas hemofilijos drakoniukas)

Tai va, jei užmatysite knygelę kur, būtinai prigriebkite sau ar artimiesiems. Perskaityti jos elektroninę versiją galima čia.

5 komentarai:

  1. Turėjau tokį puodelį ir buvo jis mano mylimiausias <3 Tik deja sudužo, pamačiau nuotraukoj ir vėl prisiminiau :) Oh ir kodėl tokių nebeparduoda daugiau :/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Būtent dėl tų drakoniukų apie tave ir pagalvojau :) Smagūs pastebėjimai - man skyrelis broliams ir sesėms irgi labai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. atiduok man tą braškinį puodelį ;/ nu jau koks nerealus, negaaaaaliu!

    AtsakytiPanaikinti