Puslapiai

2012 m. gegužės 20 d., sekmadienis

Geležinės ir cukrinės sraigės, bei kaip valyti sraigių kiautus


2001 metais vienoje Indijos vandenyno vietoje, ties tektoninių plokščių sandūra buvo rasta įdomių sraigyčių - Crysomallon squamiferum. Sraigės gyvena ~2,5km gylyje ir laikosi prie juodųjų rūkalių - tai specifiniai vulkanai, kurie išskiria labai daug sieros ir geležies, todėl prie jų gyvenantys gyvūnai yra arba prisitaikę gyventi tokioje aplinkoje, arba likę evoliuciniai reliktai dar nuo tų laikų, kai dar Žemėje tokios sąlygos buvo "švelnios" ir tinamos rastis gyvybei :)

Sraigės yra labai įdomios dėl kelių priežasčių - jų kojos yra apaugusios "geležiniais šarvais" - egzoskeleto dariniais gausiais geležies sulfido: kolkas tai vienitnelis Žemės gyvūnais gebantis auginti būtent tokios struktūros skeletą.



(va kaip tokia sraigytė atrodo)

Taip pat geležies sulfidas dengia ir išorinį geležies namuko-kiauto sluoksnį - visų kiauto sluoksnių architektūra suteikia sraigei neįtikėtino tvirtumo, kai kurių šalių armijų mokslininkai suskubo prisigaudyti šių sraigių ir bandyti sukurti panašių šarvų kareiviams.

2010 metais šių sraigių buvo rasta ir ne prie vulkanų. Tik jos geležies sulfido nekaupė:


Kita įdomi sraigytė - Liguus virgineus. Jos kiautas atrodo toks, tarsi ją kažkas būtų pagavęs ir nulakavęs. Laisvėje jos gyvena Kuboje, Haityje ir aplinkinėse salose, paplitimas nėra įvertintas.



(Čia kažkuris iš krabų atsiskyrėlių įsitaisė jau apleistoje kriauklelėje...)

Prismena mugių saldainius:


Jei kolekcionuojate rastus tuščius sraigių kiautus, nepirkite iš suvenyrų parduotuvių (ir panašių vietų) blizgančių kriauklių: tai reiškia, kad tokios sraigės buvo įmestos gyvos į verdantį vandenį, kad būtų dailios. Kiautai gali būti nulakuoti išgauti tokiam efektui, todėl gerai apžiūrėkite, nes lakuojami dažniausiai rasti jau negyvų sraigių kiautai, kurie būna matinio paviršiaus. 



Jei kiautus parsinešite iš lauko:

1. Pincetu išvalykite iš kriauklių vidaus likučius, jei tokių yra. Galite kriaukles išvirinti, bet dalis kriauklių gali suskilti.
2. Tuomet sumaišykite 1:1 vandens ir buitinio skalbinių baliklio*: įmerkite į mišinį kiautus. Laikykite tol, kol nuo kiautų nusivalys į ploną odelę panašus apvalkalėlis dengiantis kriauklę (periostrakas), tai užtrunka priklausomai nuo sraigės dydžio ir rūšies dažniausiai kelias-keliolika minučių, jei sraigė jau kurį laiką buvo negyva, jis gali būti jau nuvalytas dirvožemio bakterijų ir kitų padarėlių :)  Dėl chloro poveikio gali suirti geltonos, raudonos ir oranžinės spalvų pigmentai - jei bijote pakenki kriauklės grožiui, bet nebijote bakterijų šį punktą galite praleisti.

3. Po to išimkite kriaukles, su šepetuku ir vandeniu nušveiskite kiekvieną kriauklytę. Išdžiovinkite.

4. Jei norite, kad kriauklytės blizgėtų galite jas patrinti aliejumi (kaip kad velykinius margučius) arba nulakuoti.
5. Jei norite, kad kriauklės ilgiau laikytųsi nesuirusios ir taip lengvai nedūžtų, jų vidų prikimškite tampriai vatos (atsargiai, kad nesutraiškytumėte) ir užklijuokite angą likusiu operkulumu - tuo dangteliu, kuriuo sraigė užsidaro (jei tokį radote prie kiautelio ar jis dar buvo sukibęs su negyva sraige).

Jeigu negalite iškrapštyti sraigės likučių iš kriauklės - padėkite tokią kriauklę ant skruzdelyno. Per kelias dienas skruzdės išnešios likučius. Jei skruzdelyno "neturite" galite pabandyti įmerkti sraigę į alkoholį ar į indų ploviklį. Galite užšaldyti ir atšildyti - visa tai turėtų padėti suardyti organinių struktūrų baltymus ir suminkštinti likučius.
Neduokite rastų negyvų sraigių naminiams gyvūnams, o gyvas duokite labai atsargiai, prieš tai jas išvirkite ar iškepkite - yra parazitų, kurie naudoja sraiges kaip tarpinius šeimininkus - jas suėdę gyvūnai užsikrečia šiais parazitais. 
Valydami sraiges visada mūvėkite apsaugines pirštines ir, jei turite, apsauginius akinius. Jei susižalojote valydami sraigę, nedelsiant išvalykite žaizdą. Nuvykite į artimiausią gydymo įstaigą ir pasakykite, kad dirbote su sraigėmis ir susižeidėte - kadangi sraigės šliaužioja po žeme, jos gali būti aplipusios pavojingų bakterijų sporomis ir galite užsikrėsti tokiomis ligomis, kaip stabligė. Pasiskiepijus laiku ligos galima išvengti.

Jei sraigės kiautas po valymo ar su laiku ima balti arba jame atsiranda skylučių - tai visiškai natūralus procesas, nes yra kiaute likę organiniai junginiai, kurie suteikė kiautui spalvų ir lankstumo. Senų sraigių namų viršūnėse mažos skylutės dažnai atsiranda dar joms gyvoms būnant. Kiautai, kuriuos apšveičia tiesioginė saulės šviesa ar yra laikomi patalpose su dideliais temperatūrų skirtumais yra greičiau.

Žmonės renkantys bestuburių kiautus vadinami konchiologais - tai puikus, nebrangus ir taikus hobis.


* Jei siekiate geriausių rezultatų:

  • Blizgių lygių paviršių kiautai: Baliklio pilkite tik 1/5 vandens tūrio laikykite max 30min.
  • Labai trapias kriaukles laikykite 1:1 mišinyje max 3 minutes.

7 komentarai:

  1. Kokios grazios ir idomios vis del to tos sraiges... Pati nesenai buvau ju rinkti, o poto vaziavau priduoti ;]. Ir istikruju, jei sraiges tokios lygu nesiotojos, tai reikes su jomis elgtis atsargiau ._.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) Jo, reikia miške būti atsargiam ar renkant sraiges ar grybus su uogom.
      O po kiek dabar superka vynuogines sraiges? :3 Apsimoka rinkti, ar tik dėl pramogos? :D

      Panaikinti
    2. Nežinau kaip dabar, bet vaikystėj atrodydavo labai geras uždarbis, nesunku, su draugais linksmai pasibūni gamtoj, o po to dar keliasdešimt litų gauni :).

      O šiaip gyvenime nesugalvočiau taip paranojiškai sraigių kiautus valyti, gi nelaižai jų :D

      Panaikinti
    3. Jo, racionaliai mąstant tai nereikia.
      Bet, jei nori mainytis, tai kažkaip norisi švarų daiktą kitam duoti. Plius, kai ateina koks nors piplys, tai jam būtinai jų reikia labiau nei bet kokio lego ar bey-bleido, ir nu sakyk nesakęs "nekišk į burną" XD Vaikai yra vaikai :) ...

      Panaikinti
  2. Aaa... Apie vaikus nepagalvojau - nuo to laiko, kai pati užaugau, vaikus matau tik iš tolo :D. Niekas iš mano ar tėvų draugų vaikų neturi. Tiesa, buvo pernai kelis kaimynų mergaitė atėjusi, bet ji buvo iš tų vaikų, kurie galėtų sraigę užkrėsti parazitais :D. Nes pvz buvo atvejis, kai ji numetė čiulptuką į šuns teritoriją, o jos močiutė jį paėmė ir tik dulkes nubraukus grąžino vaikui :D...

    AtsakytiPanaikinti
  3. I couldn't refrain from commenting. Well written!
    Feel free to visit my page buy twitter followers paypal

    AtsakytiPanaikinti
  4. I was impresd...
    If you intrested in other stories feel free to visit mine.
    https://fantastinesknygos.lt

    AtsakytiPanaikinti