Puslapiai

2015 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis

Beveik filosofiniai klausimai

 
Praeitos savaitės pradžioje su kolege sulaukėme homeopatinių vaistų platintojo vizito. Kadangi buvo ne pacientų priėmimo laikas, sutikome jį išklausyti.
Pirmiausia tai jis vos negavo infarkto, kai sužinojo, kad mes neskiriame nuostabių homeopatinių vaistų. Tokių platintojų vizitų metu aš pasakau, kad jų neskiriu, bet pacientams nedraudžiu vartoti, jeigu jie nori. Po to sakinio dauguma jų išeina trenkę durimis (kiti dar pakomentuoja, kad padirbsiu porą metų ir grįšiu jiems kojų bučiuoti). Mano kolegė yra aršesnė (ji visuomet sako pacientams, kad homeopatija neveikia), todėl ji sugebėjo užvesti diskusiją su tuo platintoju! She is amazing.

Platintojas mums pateikinėjo tokius argumentus, nuo kurių mums leipo ausys.
Taigi, iš jo supratome, kad homeopatinius vaistus skirti turime, nes:
a) juos skiria šulai X krūtoje ligoninėje Y. Taigi, to nedaryti mūsų lievesnėje įstaigoje, mums, kaip lievesniems daktarams, būtų nepagarbu. Ką, mes nenorime iš jų mokytis?
b) mamos sako, kad jie veikia. Aš tai pavyzdžiui sakau, kad labai gerai veikia amfetaminas. Visas ligas išgydo. Net papildomų pridaro, kurių vartojantis nepastebi!
c) jie yra iš Vokietijos. Šitas argumentas pribaigia. O tai jeigu būtų iš Lenkijos, tai jau būtų blogi patys savaime?
d) bet Marytei tai padėjo! O jeigu Jonukui nepadėjo, tai ką man toliau daryti? Man taip pačiam rinkti 50000 atvejų ir siekti atokiuosius rezultatus?
e) vistiek pirmiausia gydo dėmesys. Tai gerai, kodėl su dėmesiu neskirti įrodymais pagrįstų vaistų? O jeigu konkretų pacientą tikrai gydo tik mano dėmesys, tai gal man nelaikyti jo pas save vien todėl, kad aš norėčiau patenkinti kažkokį tai savo mesijo kompleksą? Galbūt geriau būtų tiesiai šviesiai pacientui paaiškinti, kad aš jo problemų niekada neišpręsiu ir taip, jo akupunktūrininkas yra visiškai teisus.

Kai kolegė dar kartą akcentavo, kad platintojas mums vėl ir vėl aiškina, kaip jos vaistais naudingas spręsti socialines problemas ir kad apskritai jų sprendimas vaistais yra kenksmingas (nesvarbu, kad homeopatiniais), platintojas vos neapsiverkė ir pažadėjo per savaitę atnešti mokslinius straipsnius įrodančius jų produktų naudą.

Kai jis išėjo aš į jo firmą parašiau laišką su prašymu geriau tuos straipsnius tiesiog persiųsti. Nes nu kam žmogui eiti vėl pas mus, kai mes kaip kokios monstrės jį taip nuskriaudėm ir, jei jis homeopatija yra įtikėjęs, tai dar išeina, kad iš jo ir išsišaipėm.
Bet nieko neatrašė. Kolegė sakė, kad tikrai neatrašys, nes tiesiog neturi ką atsiųsti.

Kai dėl homeopatijos, tai ji nėra toks populiarus dalykas medicinoje, kaip ją pateikinėja patys homeopatai. Daugiausia ją naudojasi jauni gydytojai (patirties, ne amžiaus prasme) ir jau laaaabai prityrę, bet dėl visiškai kitų priežasčių, nei jaunieji. Va kad jie moka su ja subtiliai žmogų ištištinti taip, kad jis dar ir laimingas liktų, tai pilnai tikiu.
Jeigu gydytojas, kuris šaip turėtų dirbti pagal įrodymais pagrįstos medicinos principus ima aiškinti, kad reikės homeopatinio vaisto, bet nepasako tiesiai šviesiai, kad jo veikimui įrodymų nėra, tai lygiai taip pat juo pasitikėkite, kiek homeopatu, kuris staiga ima aiškinti, kad jis ketina Jums išpjauti blužnį, nes energetinis laukas išsikleipęs ;D

3 komentarai:

  1. Homeopatiniai vaistai apskritai kažkoks eksperimentavimas su žmonėmis. Reikėtų kažkaip spręsti tokius dalykus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Homeopatiniai tai akivaizdžiai įžūli kvailystė, bet aš manau biški netaktiškai pasakei dėl amfetamino. JAV Adderall (amfetaminą) ir panašius preparatus chroniškai vartoja šimtai tūkstančių jei ne milijonai, nuo ADHD, ADD, depresijos ir kitų, ir sėkmingai ir laimingai gyvena. Gaila, kad Lietuvoj registruoti tik tokie silpni amfetamino pakaitalai kaip Ritalin/Concerta (Metilfenidatas) ir Strattera (Atomoksetinas). Tai tikrai labai geri vaistai nuo depresijos. Protingiausia nuo depresijos būtų išrašyti arba Concerta arba, blogiau, bupropioną.

    AtsakytiPanaikinti