Puslapiai

2015 m. balandžio 16 d., ketvirtadienis

STT paskaita darbe

Šiandien darbe STT atstovė skaitė paskaitą apie korupciją. Sėdėjau pirmoje eilėje, nes kažkodėl mažai kas norėjo į ją. Bet realiai tai tikriausiai tik pirmoj-antroj eilėj matėsi tekstas skaidrėse. Buvo labai įdomu.
Daugiausia kalbėjo apie tai, kas yra ir kas nėra kyšys. Iš esmės kyšys yra bet koks vertingas dalykas (gali būti nematerialus), kuris duodamas valstybės tarnautojui prieš ar po paslaugos, nepriklausomai nuo to, ar ta paslauga gaunama ar negaunama. T.y. jei duodat kyšį, kad išoperuotų, o ne išpoperavo, tai vis tiek davėt kyšį.

Tokie kyšiai kaip saldainiai, gėlytės, vaikų piešiniai, pasimeldimai, facebooko farmiville davoanėlės ir panašiai irgi yra kyšiai, bet toleruojami protingumo sumetimais, nes STT neturi išteklių aiškintis dėl jų. Kaip supratau, jei turėtų, aiškintųsi irgi, o kol kas norėtų, kad aiškinimąsį atlikti įstaigų vadovai. Dar supratau, kad STT skaito, kad dauguma įstaigų tokius kyšius toleruoja pagal principą "dalinamės visi" - todėl, jei duodate daktarui saldainius, tai jis juos neša į poilsio kambarį ir ten juos suvalgo alkani rezidentai.




Itin akcentavo tai, kad kyšyje abi pusės daro nuskaltimą - tiek imantis, tiek duodantis ir abu būna baudžiami. Visokie "aš bijojau, kad be jo man to nepadarys/visi taip daro/o tai kas čia blogo atsilyginti?*" nuo atsakomybės neatleidžia. Ir, jeigu taip nutiko, tai skambinat STT karštąja linija 852663333 arba rašot emailą pranesk@stt.lt. Tikrai neturėkite vilčių, kad už kyšius gaunate kažką daugiau, nei be jų. Jei taip atrodo, tai sveikinu - apgavo dvigubai.

Netgi yra toks įdomus variantas, kai kyšys įkišamas daktarui į kišenę kur lifte ar kur kitur, atsiunčiamas paštu, perduodamas pvz.: per vaiką - tokiu atveju gydytojas praneša valdžiai, atitinkamoms institucijoms ir yra atleidžiamas nuo BK atsakomybės. O vat davęs - ne. Pvz.: nufilmavo saugumo kamera, kad pacientas preinančiam daktarui susilamdžiusį chalatą taisė tam nematant, štai ir įrodymai. Kolegos pokštavo, kad reikia gintis, kad tik pagrabinėti norėjai, bet ką aš žinau.

* STT sakė, kad blogai atsilyginti valstybės tarnautojams, nes jiems atlygina valstybė. Jei pvz.: privačiai gydotės, tai aišku, galite atsilyginti kaip norite ir kiek norite. Lygiai kaip kavinėje galite palikti arbatpinigių. Su privačiais ir mokamais tyrimais tai sakė, kad apie tai gydytojas gali kalbėti tik paklaustas paciento ir negali pokalbio inicijuoti pats. Pvz.: jei dar kur nors dirba privačiai ar kur dirba jo draugeliai, tai sakyti to negali. Jei pacientas klausia ar jo ligas galėtų kas gydyti privačiai, atsakyti gali, bet negali pasakyti kas. Jei klausia pacientas, ar daktaras pats kur nors taip dirba ir kada, atsakyti gali. Dar pasakojo, kad visuomenė neadekvačiai vertina gydytojų korupciją (t.y. kad jos yra daugiau, nei iš tiesų), nes labai daug paprastų žmonių neskiria privačios ir neprivačios medicinos, nesuvokia, kad taip, farmacinės firmos siekia pelno.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą