Puslapiai

2014 m. sausio 30 d., ketvirtadienis

Įvairių tirpių 3 in 1 kavų palyginimas

Yra toks daiktas, kuris vadinasi tirpia kava. Man jis labai patinka. Kai kas sako, kad fu, čia ne kava, fu čia sintetika, fu čia nuodas ir taip toliau ir panašiai, o aš klausausi jų maždaug taip:


Ir toliau sau ją geriu.
Ir net įrašą iš meilės jai va dabar rašau.

Tirpi kava gaminama iš paruošto kavos gėrimo pašalinant vandenį. Tai galima padaryti dviem būdais:

kaitinant - tuomet gaunama į miltelius panaši tirpi kava. Arba greitai šaldant - tuomet gaunama šviesesnė, mažų briaunuotų gabaliukų pavidalo kava. 


Priklausomai nuo gamybos technologijų skiriasi ir tirpios kavos skonis. 

Šaldymo technologija yra brangesnė. Kai kurie gamintojai po to šmikipiki lipdo miltelius į gumuliukus, kad patraukliau atrodytų. Bet jų apgavystė lengvai atpažįstama, nes tokie gabaliukai, juos paspaudus, begėdiškai subyra į miltelius. 

Realiai nė viena nėra geresnė. 

Vieniems žmonėms labiau patinka vienokia, kitiems kitokia.
Man asmeniškai šaldant gauta skanesnė, nes joje būna silpnesnis tam tikras kavos prieskonis, kurį turi tiek "normali", tiek kaitinant gauta tirpi kava.

Prieš išvažiuodama nusprendžiau nusipirkti prie namų esančioje parduotuvėje po vieną pakelį kiekvienos tirpios kavos ir jį išanalizuoti (dabar kaip tik puiki proga į mane taip pasižiūrėti, kaip va žiūri Degėla ir Kalvis pradžioje buvusiame paveiksliuke). Šiame sąraše ne visos Lietuvoje parduodamos tirpios kavos, dedu tik tas, kurias radau. Labai gali būti, kad šiaip tai jos yra absoliučiai visiškai vienodos. 

Bet tik niekam to nesakykite.

Kavoj dar būna kofeino. Per dieną protinga būtų neviršyti 800 mg kofeino. Esant didesnėm dozėm paprastai prasideda apsinuodijimo simptomai. Nuolatos vartojant ir 300-400 mg per dieną galima susirgti (dažniausias susirgimas ne padidėjęs kraujo spaudimas, irzlumas ar kas panašaus, o elementarus šlapinimosi sutrikimas). Ūmiai nusinuodyti iki tol sveikam žmogui kofeinu geriant kavą neįmanoma (bet įmanoma vartojant kristalizuotą kofeiną).

Nerimastingom sielom rekomenduojama iki 200 mg per dieną kofeino. Tai čia aš.
Ir greičiausiai Jūs.
Nes kitaip nežinau kokiu būdu čia patekote.

Tiek yra dviejuose-keturiuose tirpios kavos puodeliuose arba viename geros juodos kavos puode. Bet tokiam jau iš serijos DEATH JUICES. 


(NO, U DO)

Blogiausia tai, kad kofeino yra gazuotuose gėrimuose, šokolade ir panašiai, todėl galima turėti priklausomybę to net nesuvokiant. Amerikiečiai dabar kaip tik svarsto ar savo naujoje ligų klasifikacijoje nepridėti priklausomybės kofeinui. Bet turbūt nepridės. Labai finansiškai nenaudinga.


(Iš čia. Komiksą radau tumblr'e. Kažkas nukirpo nuo jo paties autoriaus nuorodą, bet google image search rado ;D)


Paveikslėlius pavogiau iš internetų, bo tingėjau skanuoti. Sudėtis nurašiau nuo etikečių, kurias dar saugosiu kurį laiką, o vėliau išmesiu. 


7/10

Jacobs 2 in 1 / tirpi kava 13% / 180 mL
Sudėtis: laktozė (iš pieno), gliukozės sirupas, tirpi kava, hidrintas augalinis aliejus, stabilizatoriai (E340 (mono/di/tri kalio fosfatas (tiksliau nenurodyta), E452 (natrio/kalio/natrio+kalcio/kalcio/amoniako polifosfatas (tiksliau nenurodyta)), pieno baltymai, emulsiklis (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas), dažiklis (beta karotenas (jį organizmas perdirba pats į vitaminą A)).
Gamintojas:  Kraft Foods, Čekija.

Pasiruošta kava pasirodė kiek... skystoka.
Kavai šiek tiek atšalus jos skonis smarkiai pagerėjo. Iš esmės priminė kavą iš kavos automato, kur įmeti pinigėlį ir lauki suspaudęs kumštukus, kad pasisektų ir nepakliūtum tarp tų, kuriems vėliau sako "taigi, jis nuo vakar neveikia. IR TU ĮMETEI TEN 2 LITUS? durneeeelis"



8/10

Jacobs 3 in 1 / tirpi kava 15% /  180 mL
Sudėtis: cukrus, tirpi kava, hidrintas augalinis aliejus, gliukozės sirupas, pieno baltymai, laktozė (iš pieno), stabilizatoriai (E340 (mono/di/tri kalio fosfatas (tiksliau nenhdurodyta), E452 (natrio/kalio/natrio+kalcio/kalcio/amoniako polifosfatas (tiksliau nenurodyta)), emulsiklis (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), lipnumą reguliuojanti medžiaga (E341 (kalcio fosfatas)).

Iš skonio gerokai saldesnis Jacobs 2 in 1 variantas. Kadangi mėgstu saldžią kavą, tai šita kava gauna papildomai vieną tašką.


7/10

Jacobs 3 in 1 Intense / tirpi kava 12% / 180mL
Sudėtis: cukrus, tirpi kava, gliukozės sirupas, hidrintas augalinis aliejus, stabilizatoriai (E340 (mono/di/tri kalio fosfatas (tiksliau nenhdurodyta), E452 (natrio/kalio/natrio + kalcio/kalcio/amoniako polifosfatas (tiksliau nenurodyta)), pieno baltymai, emulsiklis (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas), dažiklis (beta karotenas (jį organizmas perdirba pats į vitaminą A)).
Gamintojas:  Kraft Foods, Čekija.


Ar 2 in 1 specialiai padaryta skystoka? O_o
Visgi, be intensifikavimo tiesiog 3 in 1 man asmeniškai skanesnė, nors smegenų kamputyje kirminas krebždena, kad niekuo juos abi nesiskiria - tiesiog šitos tame pačiame pakelyje daugiau, va ir viskas xD

(Panašiausia pakuotė, kurią radau internete į tą, kuria prekiaujama LT.)
7/10

Nescafe 2 in 1 / tirpi kava 17% / 150-200mL
Sudėtis: gliukozės sirupas, hidrinti augaliniai riebalai, tirpi kava, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (E340(ii) (dikalio fosfatas), E331iii (trinatrio citratas), E452i (natrio polifosfatas)), pieno baltymai, emulsikliai (E472e* (Riebalų rūgščių mono-ir digliceridų diacetilvyno rūgšties esteriai) E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai)), druska, kvapiosios medžiagos, lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas)).
Gamintojas: Nestle Hungaria. Vengrija.

Mažiau saldi už Jacobs 2 in 1 ir atrodo ne tokia skysta. Bet labai jaučiasi tirpios kavos tirpiškumas.

8/10

Nescafe 3 in 1 Classic / tirpi kava 9% / 150-200 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, hidrinti augaliniai riebalai, tirpi kava, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (E340(ii) (dikalio fosfatas), E331iii (trinatrio citratas), E452i (natrio polifosfatas)), pieno baltymai, druska, emulsikliai (E472e* (Riebalų rūgščių mono-ir digliceridų diacetilvyno rūgšties esteriai) E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai)), kvapiosios medžiagos, lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas)).
Gamintojas: Nestle Hungaria. Vengrija.

Šita man viena iš labiausiai patikusių.
Kažkas tokio, ko tikiesi, kai pasako "norėsi saldžios tirpios kavos?", o tu pasakai "nu tai jo" :D
Pamėginau gerti tiek su 150 mL, tiek su 200 mL, abu buvo visai nieko.


7/10

Nescafe 3 in 1 Strong / tirpi kava 17,2% /150-200mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, tirpi kava, hidrinti augaliniai riebalai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (E340(ii) (dikalio fosfatas), E331iii (trinatrio citratas), E452i (natrio polifosfatas)), pieno baltymai, druska, emulsikliai (E472e* (Riebalų rūgščių mono-ir digliceridų diacetilvyno rūgšties esteriai) E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai)), kvapiosios medžiagos, lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas)).
Gamintojas: Nestle Hungaria. Vengrija.

Classic geriau. Šitą geriant atrodo, kad klausimas "norėsi saldžios tirpios kavos?" užduodamas pusę septynių ryte. Gariūnų turguje. Prie sintetinių kilimų. Vasario mėnesį.


(Šitus paveikslėlius aš imu pagal tai, ką google randa. Vienų kavų randa daugiau, kitų... na, praktiškai nieko neranda)
6/10

AROMA NATURA 3 in 1 Creamy /  natūralios kavos ekstraktas 8,2% / 200 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, natūralios kavos ekstraktas, grūdų kavos ekstraktas (iš miežių ir rugių), augaliniai riebalai, sukietintieji augaliniai riebalai, nugriebto pieno milteliai, pieno baltymai, kvapiosios medžiagos, lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas). Gali būti sojų pėdsakų.
Gamintojas: MOKATE, Lenkija.

Pasiruošta kava nebuvo creamy (lietuviškai "potirštė/grietinėliška"?). Nežinau ką reiškia tas creamy ant pavadinimo, tai gal ji tokia ir buvo, bet man toks įspūdis nesusidarė. Pirmą kartą gurkštelėjus skonis pasirodė kaip antrą kartą užpiltų kavos tirščių kavos :/ Pažįstu žmonių, kurie kavą taip specialiai ruošia, taigi visai gali būti, kad šis skonis siektas specialiai. Nostalgiška kavusia.

Kavai šiek tiek atvėsus ji buvo kiek skanesnė. Bet tik šiek tiek.


(Tiesiog stebėtinai menka į save internetuose investuojanti kava. Su šia kava net neradau šakaliakojų hipsterių nuotraukų)
9/10

AROMA GOLD 3 in 1 Premium quality / natūralios kavos ekstraktas 8,7% / 200 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, grūdų kavos ekstraktas (skrudintų miežių ir rugių ekstraktas), natūralios kavos ekstraktas, sukietinti augaliniai riebalai, nugriebto pieno milteliai, pieno baltymai, emulsiklis (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai)), kvapiosios medžiagos, stabilizatoriai (E340(ii) (dikalio fosfatas), E452i (natrio polifosfatas)), lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas)). Gali būti sojų pėdsakų.
Gamintojas: MOKATE, Lenkija.
Vos prasipakavaus šitą kavą labai nudžiugino gardus jos kvapas. Man asmeniškai kvepėjo šiek tiek šokoladiniu gėrimu, bet sudėtyje šokolado nebuvo. Pati kava irgi visai nebloga buvo. Viena iš geresnių.


(internete net nesugebėjau rasti panašios pakuotės į tą, kurią turiu... :l)
9/10

AROMA GRAND 3 in 1 Creamy / tirpios kavos ekstraktas 8,2% / 200 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, dalinai sukietinti augaliniai riebalai, tirpios kavos ekstraktas, grūdų kavos ekstraktas (skrudintų miežių ir rugių ekstraktas), nugriebto pieno milteliai, išrūgų (pieno) milteliai, rudasis cukrus (1%), pieno baltymai, kvapnioji medžiaga, lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas)). Gali būti sojų pėdsakų.
Gamintojas: MOKATE, Lenkija.

Sudėtis be emulsiklių ir stabilizatorių. Taip keista, kad net kažkaip nesinori patikėti.
Kažkur čia pakastas šuo.
Arba bent jau jūrų arkliukas.


5/10

777 Original 3 in 1 Original / natūralios kavos ekstraktas 8,2% / 200 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, natūralios kavos ekstraktas, grūdų kavos ekstraktas (iš miežių ir rugių), hidrinti augaliniai riebalai, pieno baltymai, lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas). Gali būti sojų ir pieno pėdsakų.
Gamintojas: MOKATE, Lenkija.

Iš esmės pigesnė "AROMA NATURA". Neturi to škykštaus/skanaus antrą kartą užpiltos kavos prieskonio. Bet šiaip, meh.


(777 man asocijuojasi su lošimų automatais ir pigiais viešbučiais)
6/10

777 Exclusive 3 in 1/ tirpios kavos ekstraktas 8,2% / 200 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, natūralios kavos ekstraktas, grūdų kavos ekstraktas (iš miežių ir rugių), hidrinti augaliniai riebalai, pieno baltymai, lipnumą reguliuojanti medžiaga (E551** (silicio dioksidas). Gali būti sojų ir pieno pėdsakų.
Gamintojas: MOKATE, Lenkija.

O_o Kol neskaičiau sudėties apsimečiau, kad skiriasi iš skonio.


5/10

MOKATE 3 in 1 / tirpus kavos ekstraktas 8.2% / 200 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, dalinai hidrinti augaliniai riebalai, tirpus kavos ekstraktas, javų kavos ekstraktas (skrudinti rugiai ir miežiai), pieno baltymai aromatizatoriai (labai įdomiai skamba), nuo sukepimo apsauganti medžiaga E551** (silicio dioksidas). Produkte gali būti sojos likučių.
Gamintojas: MOKATE, Lenkija.

Kitonišką sau vardą pasirink!
Ką reiškia vardas? Jei vadinsim rožę
Kitu žodžiu, ar ji kvepės mažiau?
Gali romeo pavadint kaip nori, -
Jo žavesys bus visuomet tas pats.
Pasivadink kitoniškai, Romeo,
Nusikratyk nuo vardo neprasmingo 
Ir visą pasiimk mane! 

V. Šekspyras. Romeo ir Džuljeta (ištrauka)II veiksmas, II scena. Kapulečių sodas. Įeina Romeo
A. Churgino vertimas


(Įdėsiu visas iš karto)
4/10, 3/103/10 


LaFesta 3 in 1 Classico / tirpi kava 10% / 150 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, hidrinti augaliniai riebalai, tirpi kava, pieno baltymai, stabilizatoriai (E340(ii) (dikalio fosfatas), E452i (natrio polifosfatas)), emulsikliai (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), E472e* (Riebalų rūgščių mono-ir digliceridų diacetilvyno rūgšties esteriai). Yra sojos ir glitimo pėdsakų.
Gamintojas: MASPEX-GMW Lenkija.

Kai užsipyliau šią kavą, tai atėjo antra pusė ir sako "fui, nu ir smirda ta tavo kava. Būtinai apie tai parašyk savo blogo įraše". Bet man tai jinai nesmirdėjo. Gali būti, kad ji, kaip negerianti kavos, šioje kavoje užuodė kažką, ko aš, kaip "gėrikė" jau nebeužuodžiu arba man kaip tik tas kvapas patinka.

Bet realiai tai kvapas nesiskyrė kažkuom labai nuo kitų kavų.

Užtat skonis tai labai nuviliantis po tokios kraniodestrukcinės pakuotės.

Vasarą šią kavą gėriau vieno festivalio metu ir tada labai liūdėjau, kad pirką ją, o ne kitą kavą. Bo ji skysta (net užpilus tik 150mL) ir labiau saldi, nei kava.

Šį kartą gerdama galvojau, kad bus kitaip, nes vyliausi, kad tuometinį mano potyrį nulėmė festivaliams būdingas miego trūkumas, bet ne.

Jokio skirtumo.

LaFesta 3 in 1 Choco / kavos ekstraktas 12% / 150mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, hidrinti augaliniai riebalai, kavos ekstraktas 12%, nugriebto pieno milteliai, liesi kakavos milteliai, tirštiklis E466 (karboksimetilceliuliozė), stabilizatoriai (E340(ii) (dikalio fosfatas), E452i (natrio polifosfatas)), kvapiosios medžiagos, druska, pieno baltymai, emulsikliai (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), E472e* (Riebalų rūgščių mono-ir digliceridų diacetilvyno rūgšties esteriai)), aspartamas, acesulfamas K. Yra sojos ir glitimo pėdsakų.Gamintojas: MASPEX-GMW Lenkija.

Išgėriau ir galvoju ką čia parašyti.
Ir nesugalvoju ką. Būčiau net negėrus iki galo, bet išgėriau.
Galvoju, kad taip gal sugalvosiu ką.

LaFesta 3 in 1 Latte / kavos pupelių ir grūdų kava bendrai 2% / 150mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, hidrinti augaliniai riebalai, lieso pieno milteliai, ekstraktai (grūdinių kultūrų (rugių, miežių) ir kavos), tirštiklis E466 (karboksimetilceliuliozė), stabilizatoriai (E340(ii) (dikalio fosfatas), E452i (natrio polifosfatas)), kvapiosios medžiagos, druska, pieno baltymai, emulsikliai (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), E472e* (Riebalų rūgščių mono-ir digliceridų diacetilvyno rūgšties esteriai)), aspartamas, acesulfamas K.
Gamintojas: MASPEX-GMW Lenkija.

Iš visų gertų kavų šita tikriausiai buvo mažiausiai panaši į kavą.
Kažkoks keistas gėrimas kažkuom iš skonio panašus į tirpdytą pigią saldžią baltą plytelę, bet su dar velnias žino kokiais priedais.

2/10
3 in 1 / kavos ekstraktas 11% / 150-200 mL
Sudėtis: cukrus, pieno pakaitalas (gliukozės sirupas, augaliniai riebalai, kokosai, emulsiklis (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai)), natrio kazeinatas, stabilizatorius (E340(ii) (dikalio fosfatas), lipnumą reguliuojanti medžiaga (E341 (kalcio fosfatas)), pigmentinis beta karotinas, kavos esktraktas.
Gamintojas: COFFEE PROMOTION Lenkija.

Hahahahaha. NE.
Čia tokia kava, kurios gauni autobuse, jam sustojus ir išleidus visus pasisioti. Ta, kuri būna jau paskaičiuota į bilieto kainą.


9001/10


MacCoffee / Eagle Star / tirpi kava 12,5% / 170mL (internete abi kavos visur pateikiamos kaip ta pati kava tik skirtingomis pakuotėmis)
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, augaliniai riebalai, kazeinatas, laktozė, stabilizatoriai (E340ii, (dikalio fosfatas) E341iii (trikalcio fosfatas), E452i (natrio heksametafosfatas)), emulsikliai (E471* (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), E472e* (Riebalų rūgščių mono-ir digliceridų diacetilvyno rūgšties esteriai)), maltodekstrinas, tirpi kava.
Gamintojas: Future Enterprises Singapūras/Rusija.



Šita kava tiesiog negali būti įvertinta.
Šita kava, tai ašaros, kuromis verkė erelis lesdamas Prometėjo kepenis.
Šita kava, tai rytų europiečio vaiko verksmas negalint McDonalde prisikišti tiek, kiek prisikiša tūlas amerikietis.
Šita kava, tai ginklas, kuriuo mes nugalėsime ateivius iš Marso, kai tik jie įgaus mūsų pasitikėjimą ir sutiks paragauti siūlomo maisto.

Čia tirpių kavų močia.Kavų kava. Pigus XX amžiaus tingėjimo ir skubėjimo klyksmas modersnios visuomenės tamsumoje.

Prie jos kiekviena kita kava prišliaužia ir nuolankiai nuleidžia galvą tiesdama rankas į šios kavos saldumą, kad šis jas paliestų ir įgalintų egzistuoti prekybcentriuose ir namų virtuvių lentynėlėse šalia greitai paruošiamų makaronų ir kečiupo.



9/10


Golden Bean indian instant coffee 3 in 1 / tirpi kava 10% / 150 mL
Sudėtis: cukrus, gliukozės sirupas, hidrogenizuoti augaliniai riebalai, pieno baltymai, stabilizatoriai (E331iii (trinatrio citratas)  E340ii (dikalio fosfatas), emulsiklis E471 (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), priedas nuo susigulėjimo E551 (silicio dioksidas), bet-karotinas, natūrali tirpi kava.
Gamintojas: ProExpo, Latvija, 

O wow.
Stebėtinai geras daiktas.
Bet vis dar negaliu suprasti ar tikrai čia viena iš geresnių kavų ar pakelis tiesiog mane užhipnotizavo.

Visų kavų sudėtis - vienoje lentelėje:


(Paspaudus pasididina)

Manau ateityje taip ir toliau darysiu - pirksiu įvairių kavų mažuosius pakelius. Finansiškai nelabai gudru, bet smagu.

Išskyrus LaFestą. Ta nenusipelnė liesti mano virškinamąjį traktą iš vidaus.


*E471 - iš esmės iš anksto apvirškintas riebalas. Dažniausiai gaunamas iš augalinių riebalų, bet gali būti ir iš gyvūninių. Abu niekuo nesisiskiria (jie jau suskaidyti iki to riebalų lygmens, kuris bendras augalams ir gyvūnams).

**E551 - iš esmės smėlis. Visiškai nepavojingas valgant mažais kiekiais. Ta prasme tokiais, kurie dedami į maisto produktus, kaip priedai. Šiaip valgyti smėlį nelabai protinga.

Už šitą įrašą nieko negavau ir niekas manęs jo neprašė.

1 komentaras:

  1. Prajuokino komikso failo pavadinimas. Toks blunt, bet tikslus. Aš esu tirpios, bet ne 3-in-1 ir didelių pakuočių kavos apologetas ir Golden Bean indian instant coffee tikrai siūlo gerą kainos ir kokybės santykį. Tai bene geriausia iš kaitintų kavų, kurias galima rasti kožnoje Lietuvos maistparduotuvėje.

    AtsakytiPanaikinti