Puslapiai

2011 m. birželio 5 d., sekmadienis

Būk murzinas ir kvepėk skaniai (arba bent jau taip galvok :) )

Bevėpsodama į TV kažkaip susimąsčiau apie vieną dezodoranto-antiperspiranto (velnias žino ko ten tiksliai) reklamą. Joje buvo akcentuojama, kad produktas nuo nemalonaus kūno kvapo-prakaitavimo apsaugo 48 valandas.
Rimtai?

(paveikslėlis nesusijęs su reklamuojamu produktu :D Man jis tiesiog patiko XD)

Man iškilo tiek daug klausimų...
Reklamoje buvo rodomi žmonės besilinksminantys klube. Bet, jeigu eičiau į klubą, tai slėpti savo kūno natūralų kvapą norėčiau mažiausiai. Žmogaus prakaito kvapas perduoda informaciją apie jo turimus su imunitetu susijusius genus - kuo kito žmogaus šie genai yra labiau skirtingi nuo tavo, tuo to kito žmogaus kūno kvapas tau labiau patinka. Argi žmonės į klubus pirmiausiai eina ne potencialios antros pusės ar sekso partnerio ieškoti (net jei ir sako sau, "einu tik pasilinksminti)? Net ir antru atveju, jei nepasisektų su tokia pastojimo "nelaime", tai gal bent jau paguostų mintis, kad vaikelisturės įvairesnį imuniteto genų rinkinį ir mažiau sirgs įvairiomis ligomis ir alergijomis :)

Žinoma, kai kuriems žmonėms prakaitas visuomet atrodo privaląs turėti nemalonų kvapą - bet taip jiems atrodo dažniausiai dėl vienos iš kelių priežasčių:
a) jie maudosi retai, ir jų prakaitą spėja sudoroti ant kūno gyvenančios bakterijos, todėl realiai jie užuodžia ne savo prakaitą (kuris turėtų atrodyti kone bekvapis), bet tų bakterijų perdirbinius ir pačias negyvas bakterijas. Dušas kasdien-kas antrą dieną su šia problema susidorotų labai greitai, bet, jei yra sukuriamas produktas, kuris veikia 48 valandas, tai tik parodo, kad jo pirkėjai taip dažnai net neketina maudytis...
b) jie serga. Sergant tam tikromis ligomis natūralus kūno kvapas pakinta lygiai taip pat, kaip bet koks kitas rodiklis. Kartais sergantys žmonės kvepia gardžiau už gražiausias gėlių puokštes, o kartais taip dvokia, kad atrodo kad kas užkišo negyvą katę už ventiliacinių grotelių.
c) jie ypatingai maitinasi. Jeigu valgysite labai daug B grupės turinčių vitaminų kvepėsite grikiais. Tikrai nemažai vaistų keičia kūno kvapą - vieni žmonės ima kvepėti pačiais vaistais, o kiti labai įdomiai - įdomiausias mano realiai "uostas" atvejis, buvo moteris, kuri kvepėjo rožėmis, kol vartojo vaistus kraujospūdžio mažinimui.
d) jie yra taip išauklėti - niekada neužaugti, amžinai likti jaunais. Be plaukų*, be kvapo, be raukšlių.

Dezodorantas-antiperspirantas yra tikrai geras dalykas - aš ir pati jį naudoju, nes prakaito dėmės pažastyse neatrodo labai estetiškai (nors karštą vasaros dieną keisčiau-ligočiau atrodo žmogus, kuris visai neprakaituoja...), bet niekada nepagalvočiau jo laikyti ant kūno 48 valandas. Ryte į darbą/studijas beeidama pasitepei, grįžai namo, ir nusiplovei. Nėr čia ko tam aliuminiui didinti krūties vėžio rizikos.

Pabaigai - piešinys, kurį nupiešiau pentadinį besedėdama Sareikiškėse ant suoliuko (apie valanda darbo, HB pieštukas, vėliau su GIMPU pridėjau mėlyną atspalvį:

_____
* - Anot kai kurių seksopatologų vyrai, kuriuos lytiškai jaudina tik tik tos moterys, kurios nusidepiliavusios kojas ir gaktos sritį nesąmoningai nori mylėtis su mergaitėmis (vyrai that is). Kažkas panašaus į 90% anoreksija sergančiųjų mergaičių - jos nenori būti gražios ir lieknos moterys, jos nori likti mergaitėmis/merginomis, nes aplinka, kurioje jos užaugo, moterų "nemyli" - moterys joje būna pavargusios namų šeimininkės, kurių vyrai netrokšta, o anoreksija sergančios merginos nori būti nepriklausomos, išsilavinusios, joms atrodo žema naudotis gundymu, kad gyvenime kažko pasiektum. Netgi teko girdėti tokią mintį (iš psichiatro), kad anoreksija suserga ne mergaitės, o jas susargdina jų tėčiai, kurie gali mylėti dukrą-mergaitę, bet ne dukrą-moterį, nes meilę moteriai jie supranta tik vienu būdu. Augdama su tokiu tėvu (ar jį atstojančiu vyriškos-moteriškos lyties asmeniu) mergaitė turi arba suvokti, kad vaikystė ir meilė baigiasi, dabar jai reikia išmokti jausti poreikį mylėti, o ne poreikį būti mylimai, arba mėginti nebesuaugti. Bet apie tai gal kitą kartą :)

8 komentarai:

  1. Tikrai tiesa, aš kuo toliau, tuo rečiau naudoju dezodorantus. Vanduo rulz :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. o man pastraipa apačioje patiko. įdomu būtų išgirsti daugiau apie anoreksiją ir kodėl merginos pasirenka tokį kelią.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O taip! Man irgi patiktų sužinoti daugiau apie tai, kas parašyta paskutinėj pastraipoj :) nors dėl gauruotumo galima ginčytis, kiek čia noras nesuaugti ir kiek visuomenės/reklamos spaudimas, kad turi būt be plaukelio.

    O "normaliais" dezodorantais aš jau kuris laikas nesinaudoju, nes įtariu, kad esu jiems alergiška :< nuo jų kaip tik imu daugiau prakaituoti ir smirdėti :( tai vietoj to naudoju kristalą ir neturiu kuo skųstis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aliumininio dezodoranto esmė yra žiauresnė, negu vien tik aliuminio milteliai: jis užkemša odos poras ir prakaitas su visu savo turiniu suvaromas atgal į organizmą.

    Gaunasi pastovi intoksikacija savo paties kūno išskyromis...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Parašyčiau, jei sesijos nebūtų :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nuo dezodoranto dabar išbertas esu.... Niekada nebenaudosiu :) O enorca liux, kaip visą laiką straipsniai bei piešiniai sudomina :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. man ziurint laida "Intervention" (yra YouTube daliu) pasirode, kad tiek valgymo sutrikimai, tiek priklausomybes atsiranda is ivairiausiu problemu, ir jos visai nebutinai susijusios su tevu meile/ nemeile ar savo ivaizdziu. Gal labiau jei ju negali ispresti visa ta baime ar nesauguma nukreipi kazkur kitur, ir tik klausimas kur, ar tai bus narkotikai ar seksualiniu partneriu keitimas ar anoreksija, bulimija.. kad visa tai tik pasekme, o gydyti reiktu pacia problema

    AtsakytiPanaikinti