2014 m. lapkričio 6 d., ketvirtadienis

Po ranka gulėjusio rankų kremo autopsija

Prieš kelias dienas sužinojau, kad mane paminėjo blogas viewpointbyramute. Tipo mano blogas labai įdomus ir fainas. PFFFF. Nebūtų toks, gi neskaitytumėte jo dabar. Nebent Jūs patys neįdomūs ir nefaini. AHA! Prigavau. O galvojot, prasmuksit neskaitę.

Dar liepė atsakyti į aibę klausimų, kurie tai jau tikrai niekam neįdomūs.
Pats viewpointbyramute blogas yra apie visokius tepalus ir kvapus, dabar kaip tik nagrinėjuosi, tai labai kabliuojančiai atrodo. Rekomenduoju apsilankyti.

Nusprendžiau geriau vietoj tų klausimų paskaitalioti kokios nors po ranka turimos kosmetikos priemonės sudėtį

Man po ranka buvęs pirmas daiktas Nivea firmos "Soft & Intensive" rankų kremas. Pirkau todėl, kad buvo akcija (kainavo 13Lt).
Kalbant apie rankų kremus, tai šiandien kaip tik poliklinikoje ploviau rankas maždaug tiep - muilas, aha, dezifektantas, aha. O čia dabar kas? O gi rankų kremo dozuotojas. Nu šakės, pagalvojau. Geriau lankytojams tualetinio popieriaus pakabintų, bet, nusprendžiau, bala nematė tų švarių rankų (nusiplausiu dar sykę) ir išmėginsiu kremą.

Žinot kuom jis kvepėjo?

Spirulina. Už kokias nuodėmes mane taip.

Šlykštesnio kvapo surasti neįmanoma. Toks kvapas, tarsi būtum sukišęs rankas kokiai Loch Neso pabaisai kur saulė nešviečia. Ėmiau fantazuoti, kad gal tas kremas ten kabo jau taip seniai, kad jame dumbliai įsiveisė.
Kiti tai dar sugeba tą spirulina valgyt, ar net tepliotis ja. Pati praeitą mėnesį bandžiau purškiamas drėkinamasiąs putas su šiuo daiktu, kurios siūlomos kaip alternatyva tiems pacientams, kurie nenori "cheminių" vaistų odos imuninėm reakcijom slopinti*. Tipo geriau, nei nieko. Nu ką aš žinau.





Grįžtant prie Nive kremo, tai va jo sudėtis:  Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Glucoside, Cetyl Palmitate, Stearic Acid, Paraffinum Liquidum, Myristyl Myristate, Glyceril Stereate SE, Panthenol, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Hydrogenated Coco-Glycerides, Dimethicone, Trisodium EDTA, Sodium Carbomer, Phenyxyethanol, Methylparaben, Limonene, Linalool, Benzyl Alcohol, Citronellol, Hydrosyisohezyl-3-Cycohexene Carboxaldehyde, Alpha-Isomethyl Ionone, Geraniol, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Parfum.

O dabar - apie kiekvieną atskirai!

1) Aqua - Vanduo. Nelabai prisikabinsi.

2) Glycerin - Nenuodingas bekvapis ir bespalvis skystis, kurio bonkė visuomet gulėdavo kur ant palangės mokyklinės chemijos kabinete ir keldavo diskusijas kiek daug jo galima sulaižyti kol pasidarys bloga**.
Jis gali būti išgaunamas iš trigliceridų (tokių pačių, kokius valgom) ir susintetintas. Dabar jis labai pigus, nes jo daug susidaro kai kurių produktų (pvz.: biokuro) gaminime, kaip šalutinės medžiagos. Maiste glicerinas būna pažymėtas E422, dažniausiai dedamas kaip saldiklis į mažesnio kaloringumo produktus, ar visokius saldžius aptepus, kad jie būtų tamprūs.
Į kosmetiką dedamas tam, kad viską surištų ir išeitų tepamas daiktas, o taip pat, kad ilgiau išlaikytų drėgmę ir neišdžiūtų vos tik užteptas.

(100 ml ~9 LT)

3) Cetearyl Alcohol - Iš esmės vaškų mišinys (bičių vaškas pats krūčiausias iš šitų, nes turi labai gremėzdiškas molekules). Kažkada buvo išgaunami iš visokių banginių taukų, dabar dažniausiai sintetinami. Maiste būna maži kiekiai visame, kas išgauta iš augalų ar lietėsi su augalų lapais, vabzdžiais. Suvalgius didesnius kiekius galima apsinuodyti, teoriškai trumpesnių grandinių vaškai gali pralįsti per odą į kraujotaką ir elgtis kaip šiukšlės, kol jas imuninės ląstelės pasigaus.
Praktiškai naudojami kosmetikoje, kad suteiktų įspūdį, jog po užsitepimo kažkas liko ant odos, ji tapo minkštesnė ir glotnesnė. Drauge su natūraliais odos riebalais sudaro plėvelę, kuri padeda odai neišdžiūti ir sunkiau patekti bakterijom, grybam ir panašiai. Kažkodėl sudėtyje atskirai išskirtas vaškas Cetyl Palmitate. Galbūt dėl to, jog kosmetikoje dažniausiai naudojamas kaip tirštiklis. Neįsivaiduoju.

( 100 g ~6-10 LT)

Kitas atskirai išskirtas vaškas Myristyl Myristate - iš kvapniojo muskatmedžio (Myristica fragrans) išgaunamas. Kosmetikoje naudojamas slėpti kitiems kvapams, ir kaip baltas dažiklis. Suteikia "greito įsigėrimo" pojūtį.

(100 g ~30-60Lt)

4) Glyceryl Glucoside - Nivea ir Eucerino'o firmų mėgstamas ingredientas (skirtingos firmos turi savo firminius arkliukus sudėtyse). Jis šiek tiek sulaiko drėgmę ir apglosto saulės sudirgintų keratonocitų (specifinių odos ląstelių) savimeilę, dėl ko oda neva lėčiau senėja. Kaip ten yra iš tiesų nežinau, nieko neradau nei gero, nei blogo apie šitą daiktą.

(Atskirai pirkti internetuose neradau, naudojamas kai kuriuose odos medikamentuose, galbūt dėl to. Darau išvadas, kad arba visiškas š, kurio nepasimoka prekiauti, arba Nivea auksas, kurį labai saugo.)

5) Stearic Acid - Viena dažniausiai gamtoje randamų riebiųjų rūgščių (gyvūlinės kilmės riebaluose jos daug daugiau, nei augalinės). Duoda kreminę tekstūrą, muiluose ir šampūnuose sopinifikuoja (padeda plauti). Iš esmės valgomas daiktas, nebent labai daug suvalgytum ir užsikištum žarnyną. Tada ir numirti galima***.
(Kakavos sviestas - gamtinis šios riebiosios rūgšties šaltinis (dažniau naudojamas nei gyvūliniai, nes neturi kvapo ir daliai žmonių malonesnis psichologiškai). 100 g ~25LT )

Šitam kreme dar yra ir  Hydrogenated Coco-Glycerides - iš esmės "margarinizuotas" kokosų sviestas xD Sulaiko drėgmę, duoda tirštumo.
6) Paraffinum Liquidum - Išvalyta naftos distiliavimo atlieka. Sudaro specifinę plėvelę, po kuria laikosi kiti kremų ingredientai, neleidžia garuoti drėgmei. Turi didelį minusą, kad kai naudojama ne ant švarios odos, užglaisto ir bakterijas, taip pat, jei naudojama dideliais kiekiais, sulaiko deguonies patekimą į odą. Internetuose radau, kad Nivea irgi, kaip gamintojas, šitą labai mėgsta.
 
(100 g ~6-7Lt)

7) Glyceril Stereate SE - Dar vienas daiktas, kurį galima suvalgyti. Maisto pramonėje naudojamas duoti kepiniams, ledams, plaktiems daiktams skalsumo pojūtį (bet ne vertę). Į kosmetiką dedamas, kad visi vaškai nesugalvotų susimaišyti tarpusavyje. Išgaunamas iš augalų.


(100 g ~2 Lt, pigiau, jei perkat 25-100 kg maišais xD)
8) Panthenol -  B5 provitaminas. Didesnėmis koncentracijomis (iki 5%) naudojama kaip aktyvioji medžiaga saulės nudegimų, paviršinių žaizdelių, iššutimų ir panašiai gydyme. Mažesnėmis (iki 1-2%) odos priežiūros priemonėse kaip odos drėkiklis ir kondicionierius.

(100 g ~30 Lt)
9) Macadamia Ternifolia Seed Oil - Makadamijas net ant pakuotęs nupaišę. Pasižymi nepernelyg įspūdingomis drėkinamosiomis savybėmis. Bet tokių turi, ir tikriausiai gražiai atrodo ant pakuotės.

(100ml ~40Lt)


10) Dimethicone - Silikonas, kuris iš esmės nelabai ką daro, nebent užkemša ant odos atsitiktinai patekusių niežų erkių kvėpavimo angeles ir jos nusibaigia (didelėm koncentracijom naudojamas būtent tam). Daugiau nieko nesugalvojau.


(100 ml ~25-35 Lt)
11) Trisodium EDTA - Suriša ir į odą nepraleidžia sunkiųjų metalų, mažina laisvųjų radikalų patekimą. Bet kosmetikoje pagrinde naudojamas kaip konservantas, kad bakterijoms būtų mažiau mikroelementų ir sunkiau virškinti kremą.

(100 g ~2-3 Lt)
12) Sodium Carbomer - kremo rišiklis. Iš esmės daugiau nieko. Jo daug būna pvz.: sauskelnėse.
(100g iki 10LT)

13) Phenyxyethanol - šitas konservantas iš lėto atpalaiduoja formaldehidą ir anas knieckina bakterijas, grybus ir panašiai. Daugumai žmonių nuo jo, nei šilta, nei šalta. Bet tiems, kurie yra jautrūs formaldehidui gali dirginti (oda imti niežėti, parausti) ar dar blogiau, žmogus gali būti alergiškas formaldehidui ir jo taip va tiesiogiai neaptikti sudėtyje. Dėl šios sudėtinės dalies kremas tampa kaip ir nebetinkamas 5-10% visų potencialių pirkėjų, užtat po atidarymo gali stovėti ne 3 mėn, o 12 mėn. 

(100 mL ~ 30Lt)
14) Methylparaben - daiktas, kurį kai kurie augalai gamina apsisaugojimui nuo grybų ir vaisinių muselių (joms jis veikia kaip moteriškas hormonas, žmonių atvejų tiesiog nesusidaro pakankamos koncentracijos****). Kosmetikoje naudojamas kaip konservantas, nepavojingesnis, nei tiesiog koks nors uogų valgymas ar tepliojimasis jomis. Teoriškai gali reaguoti su saule. Kitas konservantas sudėtyje - Benzyl Alcohol, didesnės jo koncentracijos naudojamos utėlėms naikinti. Jis turi kiek malonų kvapą ir gamtoj jo pilna. Tik jis labai dirgina akis


 (Šitų kartais būna parduotuviniame maiste kaip priedų. Labai įdomūs radiniai, kai pagalvoji. 100g ~35Lt)
15) Limonene - apelsinų kvapo terpenas. Didelėm konc. naudojas tradicinėje ir alternatyvioje medicinoje (tradicinėje daugiau prie vėžinių susirgimų, alternatyvioje dėl su stresu susijusio rėmens, širdies skausmų etc).  Kitas kvapas - Linalool - toks "gėlyčių" kvapas, naudojamas ~80% visos kosmetikos. Jis pasimyži konservuojančiomis savybėmis, naikina kai kuriuos parazitus (pvz.: blusas), o kvapas ramina žinduolius, spėjamai ir žmones. Dalį žmonių irituoja oksiduota jo forma, išvengti to galima uždarinėjant kosmetiką, nenaudojant ilgiau, nei nurodo galiojimo laikas, ir neperkant didelėse pakuotėse. Dar vienas kvapas sudėtyje Citronellol - baido muses ir uodus (čia bėda su visokiais kremas, kad dažnai pasitepus visokie vabaliukai ima lįsti kaip nežinia kas). Geraniol - irgi maloniai kvepanatis, uodų ir musių baidytojas. Jo pilna visokiuose vaisiuose natūraliai.  Hexyl Cinnamal - ramunėlių kvapas. Šiandien kaip tik buvau parduotuvėje ir iglai varčiau vieną gelinį patalpų gaiviklį - nuplėši apsauginę plėvelę, o jis po truputį džiūsta ir išdžiūsta per kelis mėnesius. Sudetyje buvo tik vienas kvapas -  hexyl cinnamal'as. Pats gelis juodas su auksiniais blizgučiais, o kvapas nurodytas "Black".


Hydrosyisohezyl-3-Cyclohexene Carboxaldehyde - kol šitą nurašiau...  Trumpiau jis vadinasi Lyral. Jo yra ~40% visų produktų ir jis dedamas tam, kad daiktas kvepėtų daugiau nei 2 minutes. Benzyl Salicylate - irgi įdėtas, kaip kvapų palaikytojas. Alpha-Isomethyl Ionone - irgi toks "tradicinis" kvepalų kavpas. Jame gali būti pseudo-isomtehyl ionone priemaišų, kuris uždraustas EU.
Gale dar yra prierašas Parfum - nelabai suprantu ar jis įdėtas visiems šitiems apibūdinti, ar kad rya dar kažkokių tai n kvapų.

Tai va tokie vat to kremo sudėtis. Mano verdiktas kremui 6/10. Lapinas sako, kad smirda ir nebandyčiau jo liesti pasitepliojus šitu daiktu.

Jis niekada neuostė kremo su Spirulina.



* Spirulina yra kelių žmonėms mažai pavojingų melsvabakterių rūšių mišinys. Jis kažkiek maistingas, turi vitaminų ir panašiai, bet medicinoje naudojamas dėl to, kad yra švelniai nuodingas makrofagams (čia tokios imuninės ląstelės) ir blužniai. Sveikiems žmonėms su sveiku protu naudojama spirulina nei pavojinga, nei naudinga (bent ne naudingesnė už kitus maisto produktus).
** nuo vos kelių ml gryno glicerolio gali paleisti vidurius, bet tam jis dažniau naudojamas per "kitą galą", t.y. klizmuojant. Vartojamas peroraliai (su maistu) taip pat mažina akispūdį. Sveikam žmogui efektai minimalūs, bet turintys padidėjusį akispūdį kartais nurodo, kad vat kažkaip vis traukia ant sausainių ir kt. maisto su šiuo priedu... daktare, prašom paaiškinti. 
*** Nesugalvokite valgyti kosmetikos. Jūs gi protingi. Aš tikiu Jumis!
**** Nebent žmogus naudoja daug kosmetikos. DAUG.

1 komentaras:

  1. Įdomu! Nors konkrečiai rankų kremas man yra tas daiktas, kurį kartkartėmis nuo ko nors gaunu dovanų, o po metų išmetu nunaudojusi pusę ar trečdalį (turbūt čia vertėtų pasidžiaugti nejautria rankų oda), bet ir veido kremuose iš esmės tie patys dalykai.

    AtsakytiPanaikinti