Puslapiai

2013 m. lapkričio 9 d., šeštadienis

Ekskursija po internetus

Prieš kelias dienas Skirmantas Tumelis suorganizavo blogeriams... EKSKURSIJĄ! :D Ir mane ten pakvietė, kuo labai apsidžiaugiau ir va dabar rašau apie ją blogo įrašą. Nu nes kažkaip būti blogerių eksursijoje ir po to apie ją neparašyti blogo įrašo būtų tas pats, kas kepti lauže bulves ir apie jas pamiršti :'(

Pradėsiu nuo begėdiškos kitų blogerių reklamos, kurie irgi dalyvavo šioje akcijoje-atrakcijoje:

  1. Kūtvėla
  2. Leo Lenox
  3. Ignas Maižius
  4. Geležinė Lapė
  5. Nerius Jasinavicius
  6. Visatos valdovas
  7. Powiukė
  8. Paulius Gaurilčikas
  9. Antanas Bubnelis

Kažką atrodo praleidau (pasiskųskite komentaruose ir pridėsiu).

Ekskursijos tikslas buvo apžiūrėti internetus per iš kitos dimencijos, nei kad štai aš dabar rašau ar Jūs skaitote. Savo ilgą kelionę pradėjome nuo susirinkimo neseniai atidarytame naujame Vilniaus viešbutyje Comfort Hotel. Jis stovi stoties rajone toje vietoje, kur anksčiau buvo tokia frezinių pjūklų susna ir ganėtinas šiukšlynas, o prieš jį vietoje ilgą laiką buvusios krūmais apžėlusios duobės išaugo Iki parduotuvė.

Aplinkui dabar visai nemažai naujų pastatų pristatyta, bet vis dar ne taip gerai, kad turistai rodydami į viešbutį nustotų klausinėti ar čia tikrai gaus nakvynę ar čia irgi viešnamis, tik fancy
Bet, nekalbant apie rajoną, kuris yra toks, koks yra bet kuriame kitame mieste, tai viešbutis yra tikra hipsterių oazė ir taip neįtikėtinai gerai pataiko į tam tikros pirkėjų grupės poreikius, kad net WOW. Jeigu norite Vilniuje pernakvoti hipiškai-skandinaviškai ir registratūroje paglostyti triušiuką - vieta kaip tik Jums.

(šio viešbučio vidaus nuotrauka iš https://www.nordicchoicehotels.com/)

Susirinkę ir pasidžiaugę daugybe violetinės spalvos, betono ir ventiliacinių vamzdžių blizgesio patraukėme džiaugtis dūzgesiu, laidais ir pertekline šiluma. Pirmoji stotelė buvo hostex'as Švitrigailos gatvėje.

Ir žinote ką? 

Aš paliečiau delfį.

Taip. Aš jį paliečiau. Patį delfį. Tas dvi dideles dėžes/spintas, kurių lemputės mirksi, vos spėdamos paskui kiekvieną homofobą aiškinantį ką reikia padaryti Lietuvoje, paskui kiekvieną paauglį ieškantį ten atsakymo į savo brendimo iškeltus klausimus, paskui kiekvieną botą generuojantį viešosios nuomonės formavimui skirtus komentarus.

Aš jį paliečiau. Ir jis lietė mane.

Kadangi dėl saugumo sumetimų ten nebuvo galima fotografuoti, tai leiskite man savo džiaugsmą išreikšti šia skoninga ir nepriekaištingai atlikta montažine ilisutracija:


Kas dar. A. Taip. Tenais nėra valytojo.

Na, jis yra visokių koridorių administracijų ir panašiai valymui, bet tas žmogus nevalo ten, kur stovi visos "geležys", bo jos labai saugomos. Jeigu dingtų elektra, tai stovi UPS'ai, kurie palaikytų serverių veikimą iki įsijungtų dyzeliniai generatoriai (mes kolektyviškai paskaičiavome - jie suvalgytų apie 30L/h). Dar yra aušinimo sistemos (argi nesmagu dirbti darbe, kuriame šilta, net prie didžiausių šalčių? :D), ir gesinimo sistema, kuri pakeistų deguonį patalpose inertinėmis dujomis.

Užtat tie darbuotojai, kurie ten visgi dirba yra beprotiškai tvarkingi ir ten švariau, nei kai kuriose vietose, kurios turi valytojus o_o Nekalbant apie tai, kad yra daug sistemų, kurios apsaugo nuo visokių nelaimių, tai dar ir viskas yra pradubliuota.
Na, ne visai viskas.
Yra tik vienas darbuotojų kamputis arbatai virtis :0 !!!!


Leo Lenox'as (kurio balsas man taip patinka ir aš vieną dieną tikrai sugalvosiu kaip jį įkalbėti įrašyti kokį nors podcastą), iškėlė klausimą, kur reikėtų padėti bombą, kad būtų sutrukdyta hostex'o veikla. Ta va - tas kamputis manau ir būtų ta vieta. Darbuotojai nebeglėtų gerti kavos, nusloptų ir pradėtų daryti daugiau žmogiškų klaidų. Jos spėriai kauptųsi ir galų gale viena iš jų būtų lemtinga.

Po to važiavome pažiūrėti kaip TEO šviesolaidis išsirango iš savo motininių ir pamotininių bazių ir patraukia link mirtingų vartotojų.

Ten buvo daug laidų.
DAUG LAIDŲ.
Tiek laidų, kiek aš gyvenime nemačiau, o kai mačiau tai tikriausiai haliucionavau.

Labai gaila, kad mums ten irgi neleido nieko fotografuoti. Jeigu tie laidai būtų buvę belekaip sumesti (nes buvo tvarkingai sudėlioti, sukabinti ir perkabinti), tai būtumę galėje visi juose užsikasti ir apsimesti adatomis šieno kupetoje.

Nuo visos tos laidų organizacijos pasijaučiau tarsi būčiau neurologo sapne

Dar sužinojome, jog TEO aktyviai bando visus vartotojus nuvyti nuo varinių kabelių technologijų prie šviesolaidžio, bo pigiau, paprasčiau ir efektyviau. O kas svarbiausia, kad optinis kabelis nevilioja jo pavogti ir priduoti į supirktuvę. Patys TEO jau yra pardavę ~10t nurašyto vario (kas sudaro ~90000Lt) ir dar jo turi. Kaip supratau ketina jį palikti laidiniuose telefonuose, nes tokia technologija leidžia telefoną tuo pačiu metu aprūpinti ir elektra - tai yra vartotojo namuose dingus elektrai name, laidinis telefonas vis tiek veikia. Ir nors LT gamtinės katastrofos, kad elektros nebūtų dienomis ir savaitėmis yra labai retas dalykas, bet tai gi dauguma modernių telefonų be pakrovimo laiko vos kelias dienas ar iš viso tik dieną :) ...
Mes pvz.: irgi namuose turime laidinį telefoną - visiems jo numerį nurodome kaip Tapkius.

(nuotrauka pasivogta iš čia)

Ta stoties dalis, kuri aptarnauja telefono vortotojus, tai buvo įspūdinga, ypač... taksofonų valdymo mikroschemos! Jaunesniems skaitytojams - taksofonas yra toks viešas telefonas, kur įmeti pinigą/įkiši kortelę ir gali skambinti, o jei neturi, gali skambinti kitam žmogui, jei jis sutinka apkomėti skambučio išlaidas. Kol nebuvo mobiliųjų telefonų taksofanų būdelės stovėjo daugiau mažiau ant kiekvieno kampo, ir teikė daug džiaugsmo.

Taip gailiai ir graudžiai ta spinta atrodė. Tokia potuštė, o iš likusių mikroschemų tai tik kelios mirgėjo lemputėmis tarsi gailiai prašytų nutraukti jų užsitęsusią egzistencinę kančią. Pasirodo, kad ~80% viso taksofonų naudojimo srauto sugeneruoja kalėjimuose esantys taksofonai, likusią didžiąją dalį esantys traukinių stotyse ir Druskininkuose, o visai visai mažulytę mikropointinę dalį visi, kurie liko. 

Po to aplankėme TEO štabiką esantį prie didžiausio žaibolaidžio Lietuvoje.  Ten fotografuoti leido, tik nelabai buvo ką:


Nelabai iš tos pusės, kad jau buvo vėlus vakaras ir didžioji dalis žmonių buvo išėję namo (sakė naktiniai darbuotojai dar neatėjo).

Aš labai norėjau, bet susilaikiau ir nepaklausiau apie tą naują Gala televizijos reklamą (nes tai, kad žmogus dirba TEO, nereiškia, kad jis yra TEO ar iš viso, turi kažką bendro su reklamos skyriumi ar kokią nuomonę apie jį/jo darbą).

Prieš kurį laiką pasirodė štai tokios ir panašios reklamos Vilniaus mieste:


Ir mes visi su draugais spėliojome, kas gi tas "aš nežiūriu tv" ir ką jis reklamuoja. Ar tai kokia politinė partija, kuri sieks, kad žmonės mažiau dėmesio kreiptų masiniai kultūrai? O gal koks naujas knygynas, teatras? Drabužių linija?
Ir ką Jūs manote?

O tai tau, opapa, tai GALA te-le-vi-zi-ja.

Ir tada mes visi maždaug tokie:


Ta prasme, tu nežiūri televizijos, bet žiūri Gala televiziją? Nes Gala yra ne televizija?
Aš pati esu ja naudojusisi, tai ten galima išsinuomoti filmą nepakeliant subinės, persukti laidas ir t.t., bet čia tipo esminis televizijos-netelevizijos skirtumas? PATEIKIMAS?...

Wha? 

Tipo, jei aš spoksau į kokią nors "Klaidos kainą" per 50 metų senumo teliką, tai aš žiūriu televiziją, bet jei aš ją žiūriu per mobiliaką iš youtubės, tai aš televizijos nežiūriu ir tipo aš krūta?

Po visko gįžome į viešbutį, suvalgėme labai skanią vakarienę ir išsivažinėjome kas kur. Atgal į savo secret hidout'us.

EDIT:
Kitų blogerių įspūdžiai:

PS - A, dar ekskursijos metu sugebėjau nusilaužti gabalą krūminio danties XD Kažkur prie hostex'o. :D Dabar vienas dantis aštrus kaip peilis >:D nom nom. Tik skauda :( Eisiu pas odontologą, kai išsigydysiu sinusitą.

3 komentarai:

  1. Smagi ekskursija, ir aprašyta smagiai. Vienas draugas šiek tiek studijavo telekomunikacijas, tai pasakojo apie serverius, jų saugumo lygius - man pasirodė, kad ten visai kaip iš filmų apie spec. agentus, kur kažką neteisingai suvedi kelis kartus iš eilės ir gauni paralyžiuojančių dujų, pasitinka ginkluota apsauga, ar koks narvas užkrenta ant tavęs (čia jau gal mano vaizduotė) ar... Bet vat girdėt girdėjau, o vis tiek kažkaip nesitiki, tai buvo smagu paskaityt kaip ten gyvai atrodo. :D

    O apie laidus tai - keliavom šiek tiek po Europą, ir Rumunija pritrenkė... Nežinau ką jie ten darė, ar tik laikinai taip buvo, bet visur Bukarešte ore kabojo didžiausi "kūšiai" laidų, draugai sakė, kad ten "optika". Tiek daug, kad net tamsu buvo, dangaus paieškot reikėjo, siaubas kažkoks :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. O, Rumunijos laidai man iki šiol sapnuojasi.

    Geras reportažas, Enorca.

    AtsakytiPanaikinti
  3. gerai, kad tiek daug visko yra internete, bet su tuo ateina ir faktas, kad kažkas turi daugiau dirbti, kad palaikyti sklandžią veiklą, užtikrintų saugumą.. IT paslaugos Vilniuje

    AtsakytiPanaikinti