Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis

Sekmadieniais saulė šviečia geltoniausiai

Lietuvos prekybos centruose jau prasidėjo mokyklinių prekių mugės.

Kai mokiausi mokykloje labai jas mėgdavau - būdavo proga gauti naujų sąsiuvinių, rašiklių, gal net kuprinę ar penalą. Nors šiandien, į viską žiūrint jau iš šono, kyla klausimas kam man reikėdavo su savimi nešiotis penalą į kurį telpa n flomasterių, jei vistiek su jais neleidsdavo piešti per pamokas (net per dailės :'( ). Visa laimė, kad vėlesnėse klasėse atsisakiau bent jau idėjos, kad reikia nešiotis vadovėlius. Visuomet būdavo kas juos nešdavosi reikia, ar nereikia. Mieliau kniaukdavau "paskolinkit vieną vadovėlį ant suolo", nei lenkdavau savo ir taip lardozės nukraipytą stuburą (mano suolo draugai dažniausiai irgi neketindavo tampytis kilograminės kuprinės).

Užvakar su antra puse kaip tik užsukome į vieną tokią ir aš ilgai juokiausi iš sąsiuvinių po 22-24Lt arba parkerių po 70Lt. Juokinga ne kaina, bet tai, už kokią kokybę ji yra... :) He, panašu, kad vien tik užrašas "Oxford" ant sąsiuvinio jo kainą pakelia mažiausiai 3 kartus. 

Aš irgi norėčiau mokėti daryti pinigus iš oro. Va žmonės sugalvoja titnagą pardavinėti (pagal jų kainas aš vien tik senus čekius ant lentynėlės esu prispaudusi maždaug 300Lt, kuriuos radau pakelėje Druskininkuose), ir netgi teigti, kad jis "aktyvuoja" vandenį... 
Tiesa, yra tokių medžiagų, kurios, liaudiškai tariant, "aktyvuoja" vandenį - geriausiai žinomas sidabras, kurio jonai, patekę į vandenį nusėda ant bakterijų sienelių ir sutrinkdo medžiagų pernašą per bakterijos sienelę. Sidabro jonai nusėda ir ant vienaląsčių ar daugialąsčių sienelių (tokį vandenį geriančio žmogaus irgi), bet jų ląstelės geba šiuos jonus arba "nusikrapštyti" arba "įtraukti" į savo vidų, kad vėliau galėtų sujungti su kitom šiukšlinėm medžiagom ir išmesti. Žinoma, jei į viską žiūrėsi realistiškai, tai suprasi, kad maišant arbatą sidabriniu šaukšteliu į ją sidabro jonų tikrai neišsiskiria tiek daug, kad sukeltų kokį tai apčiupiamą efektą. Tai būtų kažkas panašaus, kaip tikėtis, kad skrendančio Boing'o keleivis per langą įžiūrės kam jūs siunčiate sms'ą. Medicinoje sidabras yra naudojamas bakterijoms naikinti, tačiau ne sidabriniai indai, bet specialūs tirpalai, kuriuose esančios medžiagos sąlytyje su kitais tirpalais ar paviršiais atpalaiduoja didelius sidabro jonų kiekius (dažniausiai drauge su jodo jonais), bet dėl savo brangumo ir dėl to, kad ya mažiau kenksmingų būdų naikinti bakterijoms, dažniausiai nėra naudojami.
Kita vertus, atsižvelgiant į naujausius kvantinės fizikos teiginius, vien tik tikėjimu galima priversti kalną ateiti prie pranašo...

9 komentarai:

  1. Pala, o nuo sidabro žmogai kartais nepavirsta į smurfus ? :D
    http://www.youtube.com/watch?v=Sa2OpNTX9Ck

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jrs0ul, taip, bet tam reikia suvartoti be galo didelius sidabro kiekius ir tą daryti labai ilgą laiką. Tad, jeigu negyveni virš sidabro kasyklos, arba neturi "new age" guru, kuris tave girdytų sidabro jonų tirpalais gali tikrai nesijaudinti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kaip tuomet su ta istorija, kad kažkokia armija visa išmirė (nuo dizinterijos berods), išskyrus vadovybę, kuri naudojosi sidabriniais indais ir įrankiais? Vienas iš istorijos mitų ar tiesiog tam tikromis sąlygomis tai tapo lemiamu veiksniu?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ažuoliuk, gal tie vadai rankas prieš valgį plovė? :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. padaryk piesimo pamokeliu (Ne i tema) (*_*)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Seniai grožiuosi tavo piešiniais ir niekada nekomentavau...bet apie vandenį įdomią gali užvesti diskusiją, kad net aš plykstelėjau :))
    Sidabro antiseptinės savybės pastebėtos seniai, dabar tik pavadintos "nano". Tiesiog "pasidabruotas" - vanduo turintis sąlytį su sidabru (šaukšteliu, šaukštu ir pnš) ilgiau išsilaiko nepagedęs. Tą galima patikrinti net namų sąlygomis. Be reikalo taip skeptiškai. Toks jausmas, kad gerti chemiškai apdorotą vandenį su beskoniais priedais iš plastikinių buteliukų yra geriau. :) Vargu ar chemikai galėtų pasakyti kitą tokį junginį gamtoje, turintį ne mažesnį unikalių fizikinių, cheminių savybių skaičių, kaip vandens.
    O kad vandens molekulės dar ir dipolinės, tai įsivaizduoti tegalime, kokio sudėtingumo erdvines struktūras gali sudaryti miriadai miniatiūrinių magnetukų HOH, o svarbiausia, kaip visos tos micelės veikia gyvą organizmą..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vdoo, taip mano požiūris gana skeptiškas, nes kai mokslininkai kalba, kad sidabras turi antiseptinių savybių, tai kai kurie žmonės tą suvokia kaip pasakymą, jog sidabrinis šaukštelis gali pakeisti vandens virinimą ar filtravimą :(

    Nesiginčysiu, kad vanduo turi ypatingas fizikines ir chemines savybes, bet taip pat žinau, kad tokias turi ir labai daug kitokių junginių, tik ne visi yra tiek daug tyrinėti ar taip gerai aprašyti populiariojoje literatūroje.

    Vienaip ar kitaip, šiuo klausimu aš matyt liksiu "blogiuke" :)
    Ačiū labai už komentarą!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dėkui už atsakymą :) Labai vertinu. Teisingas, ne blogiuko, požiūris. ;)

    Nesakau, kad sidabrinis indas gali pakeisti kokį atgalinį osmosą. Kartoju, kad vanduo, esantis sąlytyje su sidabru ilgiau negenda, nei vanduo tokio sąlyčio neturintis. Tą paprasta patikrinti namų sąlygomis per 5 dienas :)

    Siūlau dar vieną eksperimentą. Nors teigiama, kad vanduo beformis, bestruktūris šiaip eilinis skystis (ir tiek, pfff), bet kad jis turi savo struktūrą reikia įrodyti. Prašau! :)

    Paimkim plastikinį vandens buteliuką, nupilkim kokį ketvirtį (taip saugiau) ir įdėkim į šaldymo kamerą, lai sušąla, t.y. susiformuoja kristalinė ledo gardelė. Vakare ištraukim atsukim kamštį ir palikim atitirpti iki ryto. Teigiu, kad tirpdamas vanduo išlaikys tvarkingą savo struktūrą, todėl medžiagos, trukdančios susiformuoti taisyklingai struktūrai natūraliai atsiskirs. Jei vanduo struktūros neturi, atitirpusiame vandenyje pakitimų nematysime.
    Ir kas gi gaunasi? Atitirpusiame vandenyje išsiskiria nuosėdos! Mačiau tai daugybę kartų. Tai visada pavyksta su vandeniu iš čiaupo, vandeniu parduotuvių buteliukuose. Kiti netgi jaučia skoninį skirtumą, bet galvoju, kad tai tik "galvoje" :)) Gerti tinka tik ta dalis virš nuosėdų...

    Ir tikrai, gal ir skambiai pasakiau dėl unikalių savybių yra daugybė egzotiškų medžiagų. Vanduo pati universaliausia terpė visoms cheminėms reakcijoms vykti, tame tarpe ir gaminant tas kitas egzotiškas medžiagas! :) Visa gamtoje vykstanti chemija ir žmogaus ląstelėje - vyksta vandenyje.

    Šiaip daugiau egzotikos apie vandenį galima pamatyti pasižiūrėjus šį dokumentinį
    http://1kino.com/documental/6331-velikaja-tajjna-vody.html
    Jei įdomu būtų pasiskaityti apie vandens ir ligų ryšį, galima atsisiųsti iš čia
    http://failai.in/show/F/6742B09D3/vanduo.pdf

    Nenoriu kažko įrodinėti, noriu tik parodyti, kad gali būti ir kitaip:)

    Ačiū už suteiktą eterį :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Iš tiesų, man Masaru Emoto ir panašūs veikėjai(prašau nepriimti asmeniškai ar įžeidžiamai) įdomūs, tačiau kelia tam tikrus klaustukus. Jis pats pripažįsta - „photographers are instructed to select the most pleasing photographs“ ir t.t., tuo labiau, paaiškėjo, kad bičas darosi biznį, pardavinėdamas vandenį tuose pačiuose buteliukuose, kuriuos pats, manau, kritikavo. T.y. kažkiek visvien žaidžia žmonių tikėjimu. Nesakau, iš dalies tai ir gerai, nes tikėjimas yra labai stipri jėga. Stringa tik mokslinė reikalo pusė...
    Žinia, kad tirpsmo vanduo pats sveikiausias, ir aš pati kai netingiu žaidžiu užšaldom-atšildom žaidimą, ir mane įtikinėjo(enorca gal geriau žinos), kad tik toks vanduo yra labai gerai raumenims. Dabar tikrinu ir ant gėlių:)

    AtsakytiPanaikinti