Puslapiai

2016 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Iš partogenozinių ląstelių užauginti sveiki peliukai

Šitam tyrime spermatozoidais apvaisinėjo ne kiaušialąstes, bet partenogenozines ląsteles - tokias haploidines kamienines, kurias dažniausiai gauna iš specifiškai paveiktų kiaušialąsčių. Jos atrodo kaip embrionų ląstelės, bet neužauga į individą, net ir embrionui palankiose sąlygose. Apskritai tai yra gana leipios ir yra linkusios greitai nusibaigti savaime. Taigi norisi, kad ilgiau temptų!


Apvaisino ir tada gavo, kad ketvirtis, perkeltos į gimdas, užaugo į sveikus individus (peliukus). Šios ląstelės turi kitokius epigenetinius žymenis, tai dabar galės sau veisti kartą po kartos šitų pelyčių palikuonių ir žiūrėti kas su jom dėsis toliau.
Dar džiaugias, nes tradicinio klonavimo atveju tik apie du procentai ląstelių su perkeltais branduoliais užauga. Kartais partenogenozininis embrionas būna diploidinis ir žinduoliams išgyvena ir be apvaisinimo, bet taip retai, kad vis tiek galima sakyti, jog 0% šansų.


Šitam tyrime dar galima pasiskaityti kaip apskritai vyksta pelių IVF'as. Atradau, kad joms perkelia 2 ląstelių embrionus, o pusę dienos iki perkėlimo jos apturi sekso su kastruotais peliukais, kad būtų tinkama embrionams hormoninė aplinka.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą