Puslapiai

2016 m. rugsėjo 16 d., penktadienis

Pesimistai ir optimistai


Čia visai smagus tyrimukas, kuriame bandė algoritmą skirstantį žmones į grupes pagal porose priimamus sprendimus (tikslas galų gale būtų sugalvoti kaip kokiam banke vartotojui prakišti bankui dar naudingesnį pasiūlymą ir panašiai).

Supaprastinant testą, kurį turėjo atlikti tiriamieji, tai buvo pasirinkimas ar medžioti poroj zuikius ar elnius. Jeigu pora medžios kartu, tai galbūt pagaus elnią ir bus daug mėsytės. Jei medžios po vieną, tai kiekvienas pagaus zuikių ir abu turės šiek tiek mėsos. 10% tiriamųjų programa nesugebėjo priskirti kokiam nors tipui. Likusieji buvo neurotipiškesni ir po 20% sukrito į tokias kategorijas:
Optimistai - renkasi gaudyti elnią, nes nu gi galima gauti tiek mėsos! Nebus mėsos, tai bus uogų ir šaknelių, ne pasaulio pabaiga.
Pesimistai - renkasi gaudyti graužikus, nes bus nebus tas elnius, o zuikis tai tikrai bus. Jau geriau mažiau, bet garantuotai.
Pasitikintys - nesvarbu ar zuikiai ar elniai, prisitaiko prie partnerio, t.y. mėsą maino į draugystę ateičiai.

O 30% sudarė pavyduoliais pavadinti asmenys - jie rinkosi gaudyti zuikius su tikslu, kad porininkui neliktų galimybės gauti elnienos.

https://arxiv.org/abs/1608.02015

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą