Puslapiai

2012 m. rugsėjo 21 d., penktadienis

Marimo kamuoliukas

Šiandien jaučiausi labai prastai, dar to neskaitant namie ir vaistus nuo skausmo palikau T_T

Bet pakeliui namo gyvūnėlių parduotuvėje aptikau labai fainą augalą - marimo kamuoliuką :D Dar jis vadinamas akvariumo samana. Labai panašiai jis parduotuvėje ir vadinosi "samanų rutuliukas" :) Sumokėjau visus 10Lt ir parsinešiau namo :D

Iš tiesų tai čia visiškai ne egzotinis ir ne mandras augalas - tai paprasčiausi dumbliai Aegagropila linnaei, kurie geba augti susiraizgę į tokį štai bumbulą. Šie dumbliai yra paplitę visame šiaurės pusrutulyje, jie gali augti trimis formomis - kaip kamuoliukas, laisvai plaukiojantys vandenyje po vieną siūlelį ir prisitvirtinę prie akmenų - tokią dažniausiai galima pamatyti Lietuvoje, nors kitų formų irgi yra :) Laisvėje tokie kamuoliai užauga iki 30 cm diametro ir jais gali būti nuklotas visas ežero dugnas, jei jame susidaro juos "ridenančios" srovės. Tai labai madingas naminis augalas - kai kurie žmonės augina tik marimo akvariumuose ar tiesiog stiklainiuose, o kai kurių akvariumistų nuomone tai iš viso kone lengviausias akvariumo augintinis-augalas. Jam užtenka kambario šviesos ir švaraus vandens. O jeigu šviesos jam užtenka net per valias, tai tada augalas ima plūduriuoti dėl išskiriamo deguonis. Jį "paplukdyti" galima virš akvariumo įjungus lempą :D.

Auga ~5-10 mm per metus ir reikia kas kiek laiko pavartyti, kad išliktų apvalus :) Kažkas panašaus į kaktusą ant palangės - auga lėtai, mažai prižiūrimas, tik žiūrėk kažko jau į akvariumą nebetelpa XD
Tada jį galima sudraskyti į mažesnius gabaliukus, suapvalinti ir išdalinti draugams :D (marimo, ne kaktusą XD ;P  )


Nors aš manau, maniškį suės mano akvariumo sraigytės (Physella acuta>:3 Feed, feed ma' preciuos!

(1 - minėtas dumblių kamuolėlis, 2 - gaidelis (Betta splendens), vardu Gvazdikėlis. Jam jau 3 metai :) ir visai neseniai jis buvo sukrovęs dar vieną burbuliukų lizdą :D 3 - amkenys iš Lietuvos pajūrio 4 - viena iš minėtų sraigių.)

Štai trumpas video su marimo kamuoliukais:


Kada nors turėsiu diiiiiiideli akvariumą su daaaaaaug žuvų.

7 komentarai:

  1. O gaideliai ne 2 metus gyvena tik? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vidutiniškai 2 :) bet gali ilgiau, gali ir trumpiau.

      Panaikinti
  2. Šitas akivaizdžiai ilgiau. O Wikipedia rašo, kad gali gyventi iki 10 m., jei gerai prižiūrėsi (kad ir ką tas reiškia).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tos sraiges jo tikrai nesues :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Parasyk bloga apie Obage velniu plz labai (didelis gerbejas) :D ;)

    AtsakytiPanaikinti