Puslapiai

2011 m. balandžio 15 d., penktadienis

Velykinis medelis

[Papildymas: 2012 Vėlykinis medelis]

Šiais metais nusprendžiau pasidaryti Velykinį medelį.
Sugalvojau papuošti tik dviem kiaušiniais. Kitais metais padarysiu dar vieną dailų kiaušinį :) Kitais dar vieną :D ir dar vieną. Po truputį taip.

Pradžioje pasiruošiau kiaušinių lukštus: nusiploviau du kiaušinius, pasiėmiau adatą ir dubenėlį į kurį turės patekti kiaušinių turinys:

Tuomet adatos pagalba abiejuose kiaušinio poliuose prakrapščiau po skylutę. Didesnių skylčių pagalba kiaušinį lengviau išpūsti, tačiau jos ne taip gražiai vėliau atrodo :)


Tuomet, laikydama kiaušinį virš dubenėlio per kitą galą pūčiau ir kiaušinio turinys išsipūtė :D

Dažnai žmonės baiminasi, kad tokiu būdu gali užsikrėsti salmonelioze - ūmia žarnyno infekcine liga. Salmonelioze iš tiesų serga ir platina vištos (kaip ir beveik visi kiti naminiai gyvūnai) - kiaušiniai salmonelėmis (ligą sukeliančiomis bakterijomis) būna apkrečiami tuo metu, kai višta deda kiaušinį - ant jo lieka vištos išmatų likučių. Į patį kiaušinį salmonelės niekada nepatenka - jeigu kokie nors maisto produktai būna apkrėsti salmonelėmis, taip būna dėl to, kad jų gamyboje naudojami neplauti kiaušiniai ir maistas turi kontaktą su išmatomis išteptais lukštais, arba kad yra sergantis darbuotojas, kuris pats po tualeto ne tik, kad nesiplauna rankų, bet dar ir vaikšto į jas "išsimozojęs". Jeigu jūsų kiaušiniai yra naminiai ir bijote apsikrėsti salmonelėmis (paprastai paukščiai, nors ir serga, bet iš šono paprastam žmogui atrodo visai sveiki), tuomet kelias minutes prieš naudodami kiaušinius juos plaukite po tekančiu vandeniu su muilu ir šepetėliu. Jeigu perkate kiaušinius iš paukštyno - kiaušiniai būna nupurkšti spec. dezinfekantais, kad vėliau paukštynui niekas nereikštų pretenzijų dėl visokių pasigautų ligų ir plovimas daugiau reikalingas tiesiog kad paukščio "kako" neprisvalgytumėte :D
(Beje, kalbant apie salmoneliozę pasigautą viešojo maitinimo įstaigose - tam, kad prisidaugintų pakankamas užkrėtimui reikalingas salmonelių kiekis maiste, reikia ne tik maisto gamintojas nesilaikyti jokių higienos normų, bet ir neplautų indų, laikytų maistą ne šaldytuve porą dienų ir kone specialiai stengtųsi jus apkrėsti. Nu ir sugeba kažkaip. "Netyčia".)


Vieną kiaušinį nusprendžiau papuošti aplikacijos būdu :D
Pirmiausiai pasiėmiau šiek tiek spalvoto kartono ir skylamušį (skylmušį, ar tai skylmušą, o gal skylmušią, kaip ten kalbininkai sugalvojo jį pervadinti??) - jo dėka nusprendžiau gauti vienodo dydžio apvalius kartono lapelius:

Prisipaudinėjau daugybę lapukų iš raudono ir oranžinio lapų, pasiėmiau šiek tiek klijų:

Tuomet tais mažyčiais lapeliai apklijavau vieną kiaušinį it žvyneliais. Galbūt ir neišėjo labai lygiai (o ir klijai matosi), bet, kaip pirmam blynui, manau visai neblogai :D

Dabar sėdžiu ir galvoju, kaip gražiai atrodytų toks kiaušinis apklijuotas paprasčiausiais karoliukais!
Kitą kiaušinį nusprnedžiau papuošti kiek paprasčiau - tiesiog siūlu:

Štai kas gavosi:

Brolis man atnešė šakelių iš lauko, ir štai koks medelis-krūmelis puošia mano darbo stalą (dar pridėjau kadaise iš karoliukų pasidarytą žalią drakoniuką):


6 komentarai:

  1. Niekada nebandžiau kiaušini pūsti. O jie išsipučia lauk sunkiai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu skylutė nemaža - tai visai lengva (pvz.: jei skylės bus degtuko galvutės dydžio tai super lengvai :D ), jei mažesnės, tai gali kiek užtrukti :)

    Kartais gali atrodyti, kad labai sunku išpūsti, bet taip būna tik todėl, kad skylę yra užkimšęs tas dalykėlis (nepamenu kaip jis vadinasi), kuris laiko trynį "pakabintą" - toks baltymo kaip ir sustandėjimas, kone balkšva virvelė, tai jį gali tekti iškrapštyti (pvz.: su adata).

    Aš kiaušinius išspūčiau per porą minučių :D Va tą "žvynuotą" vėliau gal 4 valandas lipinau XD XD XD

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks grazus drakono kiausinis =)

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai gera mintis reiks ir man pabandyti

    AtsakytiPanaikinti