Puslapiai

2014 m. sausio 16 d., ketvirtadienis

Kuris čia netinka?

Namie ant internetinių ragų mašinos apsigyveno keli žaisliukai draugų padovanoti žaisliukai:

(Jie labai makabriškai atrodo tamsoje, kai routerio lemputės apšviečių jų galvas iš apačios...)

Šitą nuotrauką aš parodžiau apie 20 pažįstamų su tokia istorija: mama su dviem vaikais nuotrauka, o vienas atėjęs į svečius. Negalvojant, greitai asakytkite į klausimą, kuris atėjo į svečius?

Tai kuris?

A
B
C

?

Galvojau, oh yeah, čia tai aš kietai sugalvojau, niekas neatsakys iš karto teisingai. Iš tų keliasdešimt žmonių tik viena mano gera draugė atsakė taip, kaip aš galvojau, kad atsakys dauguma xD

Kad nesimatytų atsakymo dar prieš atsakant į klausimą, štai keletas gif'ų:

(Skraidantis  katinas. Jis kietas. JĖ.)

(O čia priežastis, kodėl kartais visi atsikeliame keistai susivėlę)

(Pietų pertrauka)

(Darbas ofise po ketvirtos valandos)

(Tikrai atsakėte į klausimą pirmiau nepažiūrėję atsakymo?)

Taigi, teisingas atsakymas...

jis yra... *kankinanti pauzė*, ai, vis tiek gi matote jį apačioje, bo tuoj parašysiu gigantišką raidę:

B

Nes B yra katukas. Mama drakoniukė, vienas vaikas driežas, o kitas dinozauras. Taigi, visi daugiau mažiau šeimoje yra driežai (nors ginčyčiausi dėl drakonų, bet visgi daugumai žmonių drakonas tai tik peraugęs driežas su agresyviu rėmeniu, sparnais ir sociopatiniu elgesiu).

Aš galvojau, kad žmonės vertins tik pagal pirmą įspūdį - tai yra išrinks tą, kuris ne didelėmis akimis ir galva, tai yra dinozaurą.

Panašu, kad jei sudarinėčiau testus, niekaip nesuprasčiau nu kodėl visi į juos taip gerai atsakinėja xD

Kalbant apie testus, tai jeigu pvz.: teste klausimai turi po keturis pasirenkamus variantus iš kurių vienas neteisingas, tai surinkti mažiau 25% turėtų būti labai sunku (esant pakankamai dideliam klausimų skaičiui ir esant testui ne tokiam, kur teisingas visada A).

Jeigu visgi tokių, surinkusių mažiau, nei galima surinkti minimaliai pasirinkus vien A ar spėliojant, nemažai, vadinasi testas nėra geras - žmonės nesąmoningai renkasi neteisingą atsakymą.  Prieš kelias savaites, gaila neišsisaugojau, skaičiau apie vieną socialinį tyrimą, kur studentų ir dėstytojų klausinėjo apie jų besimokomą/dėstomą dalyką susieję klausimus su nemaloniais dalykais ar pateikę nemalonius pavyzdžius (atsimenu vienas pavyzdys buvo badas). Šimpanzės dariusios testą atsitiktinai surinko geriau už geriausią dėstytoją (jei kas irgi skaitėte ir turite nuorodą, labai norėčiau jį išsisaugoti :l).


Dar esu girdėjusi iš kelių testus sudarinėjančių žmonių, jog žmonės geriau atsakinėja, kai testas atspausdintas ant prastesnio popieriaus ar jame yra rašybos klaidų - tai mažina įtampą, nes mažina atskirtį tarp vertintojo ir atsakinėtojo.

Visi darome klaidų ir daugiausia jų padaro tas, kas iš viso daugiausia kažko daro xD

Kurį variantą buvote pasirinkę?
  
pollcode.com free polls 

EDIT: viena pažįstama gerai pastebėjo, kad aš nepagalvojau, kaip žmonės atsakys į šitą klausimą dėl to, jog esu už vaikų įsivaikinimą, dėl to mano smegenyse nėra galvojimo, kad palikuonys pirmiausia yra susiję biologiškai su tėvais/rūpintojais ir aš automatiškai negaliu išskirti katės - matau šitų padarėlių veidelius (kurie simbolizuoja jų asmenybes ir elgesį) pirmam plane, o ne jų rūšį. Va kiek įdomybių iš kelių žaisliukų XD

8 komentarai:

  1. Tie 3 ne driežai, o ropliai. Dinozauras - ne driežas. O drakonas, mano nuomone - dinozauras :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir dar tavo žymėse klaida - "usūriniai šuniukai graužia" - ten prerijų šuniukai ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už tokį įdėmų mano blogo įrašo skaitymą :D

      Panaikinti
  3. Na po darbų prieš manant namo, galvoju galvoju, kame čia drakoniška logika, jei klausimas tekste "greitai asakytkite į klausimą, kuris atėjo į svečius?". Pagaliau dašilo, kad klausimas ne tas, o tas kuris didelėmis raidėmis antraštėje parašytas "Kuris čia netinka?" ir kuris by default, kaip baneris ekrano viršuje ignoruojamas. Taip, laikas namo :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, dėkui už komentarą.
      Čia feilas iš mano pusės.

      Panaikinti
  4. http://ipix.lt/di/6YF2/_.jpg

    AtsakytiPanaikinti
  5. Hansas Roslingas vienoje prezentacijoje (http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen) lygino studentus, profesorius (kurie skiria medicinos Nobelio premiją) ir šimpanzes, pagal teisingus atsakymus. Profesoriai ir šimpanzės buvo daugmaž vienodai, studentai atsiliko.

    AtsakytiPanaikinti
  6. manau, šiuo atveju testas nepavyko, nes jau klausime buvo sufleris - šeima. Kai pamačiau iš pradžių ta paveiksliuką su mintim "kuris netinka", iš karto pagalvojau, kad mažasis dinozauras, kadangi juk nežinant giminystės ryšių, labiau kreipiama dėmesį į panašumus. Katinas, kad ir nepanašus į roplius ar dinozaurus, tačiau pats modelis daug panašesnis pirmų trijų nei, kad tas mažasis dinozauras su pirmais dviem piliečiais :) o va, kai prašnekama apie mamą su vaikais, jau automatiškai ieskoma giminystės ryšių :)

    AtsakytiPanaikinti