Puslapiai

2016 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Ian Banks "The wasp factory" apžvalga

Perskaičiau knygą, kuri labai įdomiai pateikinėjama, panašu, kad priklausomai nuo to, ko labiausiai iš jos reikia. Šiaip tai autorius knygą parašė užpykęs, kad niekas neleidžia jo fantastikos. Maždaug parašys ką nors tokio, kad leidėjęs tiesiog nenorės neišleisti baimindamasis, kad išleis kas nors kitas ir tada paaiškės, kad čia baisiai gera knyga, na o jis neteks pajamų.

Radau, kad knyga yra pateikiama kaip:
) kūrinys apie lyčių skirtumus ir lyties formavimąsi.
) kūrinys apie tėvo ir sūnaus, bei sibsų santykius.
) kūrinys apie psichopatą/autistą/schizofreniką/ribinį asmenybės sutrikimą/įterpti dar bet kokią diagnozę...
) kūrinys apie hipių žalą
) kūrinys apie vyriškumo žalą
) kūrinys apie dvasingumą ir religijos laisvę
-) amerikiečiai dar kartais ją pateikia kaip apskritai kūrinį atspindinį kaip atrodo Europa ir kas ten dedasi :v

Na ir t.t. ir panš.



Pagrindinis knygos personažas yra jaunuolis, kurio tėvas jo "neužregistravo", t.y. nėra nei asmens kodo, nei mokyklos, nei dar ko nors. Tik skiepais pasirūpino. O daugiau - gyvenk sau laisvas. Tai jis ir gyvena. Su tėvu, anas, kiek moka, rūpinasi namais, daro visada valgyti ir panš. Mama kažkur pabėgusi. Yra dar brolis, bet jis "durnyne" už nepateisinamą smurtą. Knyga prasideda kaip tik tam broliui pabėgus iš psichiatrinės ligoninės ir pagrindiniam personažui tikintis, kad galbūt brolis grįš namo.
Visame kūrinyje minėtasis brolis po truputį artėja namų link. Pagrindis personažas leidžia laiką žudydamas mažus gyvūnėlius ir jų palaikus naudodamas savo šamaniškiems ritualams, žavėdamasis užtvankomis, kaip grėsmingu reiškiniu. Jis daug mąsto apie tai, kas ir kodėl vyksta, kas ir kodėl vyko. Reikšmingiausias įvykis jo gyvenime yra kastracija, kuri jam nutiko dar visai mažam esant užpuolus šuniui. To šuns kaukolę jis irgi naudoja būrimams. Taip pat jam yra pavykę tyliai ir nepastebėtam vaikystėhe nužudyti porą savo jaunesnių giminaičių, kas jį labai nuramino ir jis nusprendė daugiau žmonių nebežudyti - nors ir be pimpaliuko, bet vis tiek įsirodė sau, kad yra tikras vyras (nu nes moterys čia ta žmonių padermė, kuri gyvybę duoda, o vyrai tie, kurie atima, kariauja, konkuruoja etc).
O bet tačiau knygos gale paaiškėja tiesa - pagrindinis personažas niekada nebuvo berniuku. Jis gimė mergaite, o jo tėvas nusprendė atlikti eksperimentą (dėl to ano ir niekur neregistravo) - sukūrė pasaką apie kastraciją, šėrė vyriškais hormonais. Pagrindinis personažas išgyvena krizę, labiausiai dėl to, kad jis pats tiek daug identifikavosi su vyriška lytimi, kad visas jo vyriškumas buvo tik jo paties konstruktas, ar jis gali jį toliau pasilkti, o gal jis man nepriklauso? Gal tai, ką jis laikė vyriškumu niekada net nebuvo vyriškumas, nes, iš tiesų būdamas moterimi, jis net nežinodamas apgaudinėjo save, kad yra vyras dėl to, kad kažkaip elgiasi, o ne kažkaip elgiasi dėl to, kad yra vyras. Galų gale padaro išvadas, jog kvailai galvojo ir jo lytis neapsrendžia jo paties vertės.
Plius, brolis grįžta, yay!

Duodu 5/5. Plius, jeigu kas nors pats galvojate rašyti knygas, tai iš Banks'o čia galima pasimokyti, kad jis tikrai turėjo būti gerai užknistas visų tų atmetimų ir neblogai perprasti kaip čia parašyti knygą, kad ją žmonės skaitytų, apie ją kalbėtų (išleista 1984 metais)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą