Puslapiai

2016 m. sausio 17 d., sekmadienis

Siuvinėju ir žiūriu siaubo filmus - "Alone" ir "Sometimes they come back"

Viena iš mano gautų kalėdinių dovanų yra siuvinėjimo rinkinys. Jeigu turėsiu kantrybės išeis paveikslėlis, kuriame burtinykas diskutuos su drakonu apie energiją taupančias lemputes. Atrodo jis maždaug taip:



Tai ką veikti, kol siuvinėju? Pradėjau nuo "Alone".



Labai patiko. Tai tailandietiškas filmas, kuris bando apsimesti, kad yra ~1980 metų amerikietiškas siaubo filmas. Siužetas toks: kartą gyveno siamo dvynės. Abi įsimylėjo berniuką. Bet berniukas įsimylėjo tik vieną. Tai kita užpavydėjo, nužudė sesę ir apsimetė ja. Kai berniukas sužinojo, kad mylėjo ir gyveno su kitu žmogumi, nei buvo įsimylėjęs pirmučiausiai, labai supyko. Dargi ir nužudytoji sesuo grįžo keršyti. Taigi filmas, nors vos pasirodęs atrodė beviltiškai pasenęs, labai geras tuom, kad sugeba sujungti dviejų kino kultūrų siaubo filmų pagrindinius elementus: rytietiško, kad blogis ir siaubas gali tave užklupti tau visiškai nieko blogo pačiam nepadarius, to nesuprantant ir neišgalinti nuo jo apsiginti (čia nužudytoji dvynė ir jos grįžimas keršyti. Ji buvo gera, tačiau patirtas smurtas ne tik ją nužudė, bet ir pražudė), bei vakarietiško, jog už visus Pasaulio vaiduoklius ir demonus viena pavydi žiurkė yra šimtą kartų baisiau.

Žiūrėjau jį ir prisiminiau vieną Stephen King siužetą, pagal kurį yra ir filmas pastatytas "Sometimes they come back". Už "Alone", mano nuomone, jis daug geresnis, nors IMDB sako kitaip. Tai va, šitame filme siužetas toks: kartą gyveno du broliai. Ėjo jie sau ir savo reikalais, kai priskreto paauglių šaika reketuoti pinigų. Netyčia padūrė vieną iš brolių. Veiksmas vyko ant traukinio bėgių, kai kaip tik atvažinėjo traukinys. Ir nušniojo traukinys visus paauglius, liko gyvas tik vienas iš brolių. Kai jis jau užaugo, susidūrė su vienu iš tų paauglių. WTF, pagalvojo jis, po truputį ėmė dinginėti žmonės, o į jų vietą susidėjo prieš n metų mirę paaugliai. Jie grįžo keršyti, nes patys buvo nužudyti - prieš daugybę metų berniukas pačiupo vieno iš paauglių ant bėgių pamestus mašinos raktelius. Sąmoningai, kad jie negalėtų nuvažiuoti. Iš keršto už brolį jis nužudė juos visus. Taigi, irgi pražuvo. Nuo Alone čia skirtumas toks, kad jis turėjo akimirką, kai galėjo tų raktų neatimti, Alone nužudoma sesuo negalėjo pasirinkti nebūti nužudyta. O kadangi siužetas King'o, tai tikrasis kūrinio siaubas yra ne prisikėlinėjantys numirėliai, o tai, kad ir vaikai gali sąmoningai žudyti, bei tai, kad, kai imasi rodytis vaiduokliai žmogus natūraliai galvoja, kad išprotėjo ir dėl to netenka brangaus laiko nuo jų gintis (filme "Alone" - priešingai, nuo vaiduoklio kenčiantis asmuo yra kitų laikomas išprotėjusiu, bet pats atsisako svarstyti tokią galimybę).

"Sometims they come back" filmas buvo kažkoks keistai populiarus ir susilaukė net dviejų tęsinių - "Sometimes They Come Back... Again" . Kurį IMDB įvertino netgi 3,7, nors aš duočiau 5. Bet geriausiai tai jį apibūdina kartą po juo youtube mano matytas vieno žmogaus paliktas komentaras "This is not America!" su daug "patinka" paspaudimų. Jeigu neesate King'o gerbėjai, tai šitas komentaras atrodys mažiausiai, kaip pušena. Bet jis siaubingai taiklus - filmo tęsinyje paaiškėja, kad vien tik žmogaus keršto prisikelti iš mirties neužtenka, reikia dar demonų, ritualų, ir iš viso, kažkas prisikelti nori tam, kad galėtų toliau gyventi, o ne tam, kad užbaigtų nepabaigtus darbus ir tada jau ramiai būtų miręs. Fanams laaabai filmas nepatiko, buvo per daug europietiškas. Bet yra dar ir trečias tęsinys - "Sometimes They Come Back... for More", kurį IMDB vertina 3.1 nors aš duočiau 1-tą. Kas jau iš viso tokia balta mišrainė, o ne filmas, kad žiūrint norisi juoktis. Tai yra kelių tikrai gerų siaubo filmų (įskaitant patį "Sometims they come back" originalą) esminis elementų paviršutiniškas plakinys.

Ten laaaabai daug kryžiukų reikia išsiuvinėti, tai filmų irgi daug išeis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą