Puslapiai

2015 m. rugsėjo 22 d., antradienis

Windowsų daugiau nei proto 2. Dešimti windowsai. Pirmas įspūdis.


Maždaug taip dabar atrodo mano namų stalas. Ant to didesnio kompo yra Windows 7, o tas piplys apatiniame kairiame kampe yra bandomieji Windows 10 ant Dell planšetės prie kurios galima pribumbasinti klaviatūrą. Klaviatūra maža, bet labai maloniai maigosi.
10/10. 

Užtat pačios planšetės ekranas toks fifty/fifty. Bandžiau nustatyti patį ryškiausią režimą ir vis tiek man trūksta. Taip pat rytais mano oda būna per sausa* didžiajai daliai lietimui jautrių ekranų, ir šitas irgi yra prie tos didžiosios dalies. Lapinas sako, kad vis tiek baisiai fainas daiktas iš geležių pusės. 

Fainoji geležis sveria 1,5 kg. Maždaug tiek pat tikriausiai sveria mano smegenys. Tikiuosi.

Ką pirmiausia padariau, tai vietoj "Jono" pasikūriau ir "Justę Latauskienę", kaip vartotoją ir užsidėjau puikų ir spalvotą desktopą. Toliau nesugalvojau ką daryti, tai pasileidau konkurso organizatorių duotą skaidrių rinkinį apie tai, kas naujo dešimtuose Windows'uose.

Pirmas dalykas, kuriuo jie džiaugiasi yra tas, kad grįžo Start Menu. Pasirodo Windows 8 nebebuvo ano likę. Kažkodėl tai Windowsai buvo sugalvoję išmesti savo kultinį dalyką, kurio garbei  ir garbinimui klaviatūroje net atskira knopkė yra.

(pats geriausias mygtukas. Jeigu kitą katinas išlupa ir nužaidžia, tai kartais šitą galima išimti ir perkelti į dingusiojo vietą. )

(Spalvas galima keisti)

Niekada nebandžiau aštuntų Windosw'ų, tai nežinau kaip ten, bet man labai patiko, kad šituose galima pačiam susidėlioti savo Star Menu versiją. Ji dar gražiai atrodo įjungus planšetinio kompiuterio režmą:

(M-Morty, look, a caledar, Morty!)

Beje, planšetinio režimas nusižiūrėjo keletą daiktų nuo kai kurių planšetinių operacinių sistemų, kurių atveju tai tokie patys savaime suprantami dalykai, kaip kad Window'sų Start Menu. Vienas tų dalykų tai galimybė paspausti vieną knopkių ir tuomet pamatyti visas atidarytas programas. O bet tačiau nėra patogios galimybės jas nusvaipinti velniop. Vis tiek reikia ieškoti kryžiuko.
Sėdi sau kaip durnelis ir svaipini.

Svaipini.

Svaipini.

Kol susimąstai, kad pala pala. Čia gi Windowsai planšetėje.


Tą drakončiką nupiešiau su tušinuku paint'e.
Pasirodo vienas mano tušinukas ant kito galo turi gumiuką, kuris imituoja pirštą. 

(pirkau nes blizgėjo)

Čia va pilnas:

Paint'as kartu su Gimp'u (jis nemokamas) yra labai galingas piešimo derinys

Jeigu vieno desktop'o negana, tai galima turėti jų kelis!
Jau šiandien apsikrauk daugiau nei vieną stalą.
Skirtinguose dekstop'uose galima paleisti skirtingas programėles, bet, jeigu viename pakeiti desktop'o paveikslėlį, tai pasikeičia visuose. Jeigu paketi shortcut'ą, tai irgi visuose pasikeičia. Kai kurios programos iš karto irgi pasileidžia visuose.

(Very webpage. Much important)

(Mano kantrybės riba maigyti "New Desktop")

Lapinas sako, kad tiesiog esu išlepinta prieš tai turėtos operacinės sistemos, kuriai šitas dalykas nebuvo naujovė, o kiekvienas atskiras desktopas ir buvo atskiras "stalas".

Dar windows 10 giriasi keliais kitais dalykėliais - pvz.: lengvu kelių programų dėliojimu į vieną ekraną.
Kai ekranas mažas tai šitas dalykas visiškai neaktualus. Mano namų kompo ekranas yra 60x30 cm, kas man leidžia pvz.: susidėti du tekstus vieną šalią kito ir skaityti, dar paliekant vietos kamputyje suktis kokiam youtube klipui.

Skirtumas 10-uose nuo 7-ų gal tas, kad lengviausiu būdu (t.y. paimant programą ir tempiant į kampą), 7-inti leidžia šalia vienas kito susidėti tik dvi, o 10-imti keturias programas. Bet va, pasirenku 7-uose "show side by side" tas keturias ir turiu tą patį.

Tai nepagavau kas čia per naujovė ypatingovė.

(pasirinkus "show windows stacked" tarp langų lieka didesni tarpeliai per kuriuos dailiai matosi desktopas)

Dar 10 Windows'uose yra virtuali draugė Cortana. Su ja galima kalbėtis (ar jai rašyti) ir gauti atsakymus. Lapino telefone kažkokia dvasia irgi uždaryta, bet ji mums nieko įdomesnio, nei koks lauke oras ar wikipedijos straipsnio skaitymą balsu nedaro. Windows'ai reklamuosi, kad Cortana, skirtingi nuo kitų operacinių vokaloidų moka pasakoti anekdotus.



Paspaudis ant "why" sužinojau, kad šiuo metu Cortanos meilė galima tik Kinijai, Prancūzijai, Vokietijai, Italijai, Didžiajai Britanijai ir JAV. Windowsuose savo regioną pakeisti galima, bet jie įspėja, kad tad gali neveikti apps'ų parduotuvė ir panašiai.

Tai va.

Sorry, Cortana. Gal kitą kartą.

Beje, Cortana turi savybę viską, ką jai pasakote kaupti ir analizuoti. Taip, kiek kartų pasakysite savo kompui "go f*ck yourself", tai tas bus suskaičiuota, įvertinti kada ir kaip agresyviai (ar švelniai pasakėte) ir bus padarytos išvados. Kad kažkur stovinčiam super kompui būtų lengviau Jus analizuoti ir pavergti žmoniją galima pačiam užpildyti tokią informaciją, kaip kad mėgstamiausia makaronų rūšis.

A, taip. Dar yra naršyklė, kuri tikrai tikrai ne Internete Explorer'is o Edge. Man pavadinimas skamba kaip nukabintas iš kokių 90 metų, ir Edge ji tikriausiai tapo tik tam, kad liktų E raidė. Taip pat galėtų vadinti Radical arba Cool. Bet gal ir gerai. Maloni nostalgija seniems vartotojams, hipsteriška įdomybė naujiems.

 Iš pradžių norėjau su juo padaryti šitą dalyką:

(Tik pažiūrėkite į tą ryžtingą žvilgsnį. Į veržlų žingsnį šviesion ateitin!)

Tačiau tuomet pamačiau, kad galima padaryti tokį dalyką:

 (paspausti ant to lapuko su rašikliu)

Atsidaro naršyklės režimas su kuriuo galima vandalinti puslapius (tiksliau jų kopijas sau pačiam). Teoriškai tai jis skirtas pasižymėti kažką, pridėti komentarą ir panašiai.

Tik man kažko baisiai lagino.

(praeito įrašo pelei-draiveriui pripiešiau šautuvą ir parašiau "tratata", tuomet užsaugojau į OneNote ir atsidariau. Kokybė šūdina. Žinoma, jei esate rimtas žmogus tai galite naudotis savo rimtų žmonių rimtoms reikmėms)

Idėja labai šauni, bet kol kas aš mieliau padarysiu 2 žingsniais daugiau ir redaguosiu printscreen paveikslėlį painte, o po to prikabinsiu jį prie to paties OneNote arba nusiųsi emailu.

OneNote yra Microsoft'o idėja kaip vartotojui viską laikyti debesyje.

Jeigu nežinote kas yra debesis, tai debesis yra tokia pati geležis, kaip Jūsų kompas, tik didesnė ar išskaidyta į daug mažyčių kompiukų. Prie jų prisijungiate ineternetu ir tuomet iš bet kurio interneto ryšį turinčio kompiuterio galite valdyti ir žiūrėti savo duomenis. Tie duomenys iš debesies gali kur nors nulyti ar būti nupūsti, taigi, jeigu dabesyje ketinate saugoti valstybines paslaptis greičiausiai saugosite nebent valstybiniame debesyje į kurį galima patekti tik specialiu vaivorykštės tiltu praėjus auksiakailių raudonplaukių kentaurų apsaugą.

Man tas OneNote labai patiko ir susintstaliavau jį ir ant savo Windows7.  Iš esmės, tai jeigu nereikia socialinių tinklų ir nekuriamas kažkoks produktas tai vien tik to OneNote užtenka per akių akis viskam. Maigau ir šiek tiek negaliu patikėti, kad kažkam pagaliau dašilo padaryti tokį daiktą. Tikriausiai, jei pirmą kartą gaučiau Windows'us ir negyvenčiau antro gyvenimo internetuose, tai pasileisčiau tą OneNot'ą ir niekada neuždaryčiau su ramiai dėliodama iškarpas iš interneto (taip iškarpas!)  apie orchidėjų auginimą ir gretutinai pildydama jų laistymo dienoraštį, bei trąšų pirkimo planą. Ateitų man kaimynė ir sakytų "Juste, tu ką tik išleidai 100 eurų ŠITAM DAIKTUI?", o aš sakyčiau "Eik kaimyne iš mano gyvenimo, eik toli ir niekada negrįžk. Nebent rasi orchidėją. Tada parnešk man."

Dar šitam įrašui noriu pasiguosti Windows10 žaidimais.
Taip... kaip čia švelniai pasakius. Juos irgi apėmė achievment manija ir tai, kad jeigu visas Pasaulis nesužinos, jog soliterį iš eilės sudėliojai 50479 kartą, tai būsi dėliojęs veltui.


(Dabar žmogiukas yra mažas Indian Jones, kuris bėgioja po požemį. Galima žaisti ir ale tradicinį su visokiais skin'ais. Pvz.: vietoj minų gali būti grėsmingos boružėlės. Beje, apatinė lango galis ne tuščia. Kažkodėl printscreen'as ją užgriebė kaip tuščią. Pagūglinau, tai sužinojau, kad Windows'ai turi tokią savoką kaip modern app.  Kas tai yra dar neišsiaiškinau, bet tikriausiai šitoje programėlėje buvo 2 screen'ai)

Žaidimams susinstaliavau Steam - per jį galiu toliau instaliuotis jau savo anksčiau nusipirktus jame žaidimus.
Kas man asmeniškai labai patinka tai tas, kad Steam'as leidžia family sharing - tai yra, kad jeigu turite draugų ar šeimos narių, kurie irgi juo naudojasi, tai galite susidėti kaip šeima ir tuomet Jūsų steam'o šeimos nariai galės naudotis Jūsų įsigytais žaidimais iš savo kompiuterio, jeigu Jūs jais nesinaudosite. Tai labai patogu, nes tuomet galima tartis pirktis žaidimus, ypač jeigu draugų darbo grafikai nesutampa. Dar labai faina, nes visuomet atsiranda bent vienas draugas, kuris turi tūktantį žaidimų ir neturi laiko juos žaisti, o jeigu tu imi juos žaisti ir cypti kokie jie faini, tai anas ima jaustis ne toks kaltas, kad juos nusipirko ir visiems gerai :D

Windows 10 jau turi Xbox'o žaidimų platformą, bet, kad ja normaliai naudotis reikia turėti ir patį Xbox'ą. Galima kažką žaisti ir per ją, bet ji daugiau skirtas tam, kad galėtum per kompą džiaugtis savo Xbox'u - pvz.: tu juo žaidi kampe, o kitam kambaryje kažkas žiūri per Windows 10 ką tu žaidi. Ieškojau kaip su dalybomis, tai Xbox'as ne tokių socialistinių polinkių ir dalybos ten daugiau skirtos maivymuisi kokį žaidimą tu turi, o ne galėjimui jį duoti žaisti draugui, kai pats nežaidi.

Ir ne, prašau komentaruose nerašyti apie tai, kad žinote šitos problemos sprendimą. Taip, jį žino visi. Komunizmo neišradote.

Bet, yay OneNote! *click click*

Įdomumo vardan susintstaliavom Civilization 5 ir su Lapinu bandėm žaisti ant planšetės režimo.
Tai ne kažką. Vėliau kažkuom galėtų tapti riešo tunelinis sindromas.

Dar Lapinas nusipirko kažkokį tai akmens amžiaus žaidimų rinkinį ir juos tyliai kamputyje nostalgiškai žaidė, kol paaiškėjo, kad žaidimams, tai net ir ant laido, šitas kompiukas nepritaikytas. Greitai sušyla iki sėklidėms grėsmingos temperatūros** ir sunaudoja visą bateriją.

Tai tiek.
Sekantis įrašas bus apie saugumą Windows 10 pasaulyje. Big brother is watching you!

* jie neveikia iki kol nesusitepu rankų drėkinamuoju kremu ar nepraeina kelios valandos po visokių rytinių arbatų :>
** ant kelių laikomi ir kojas šildantys laptopai pakelia sėklidžių temperatūrą ir ima žūti spermatozoidai. Kaip kontracepcijos būdo nesiūlau, bet dažnai laptopo išmetimas ar staliuko jam įsigijimas pagerina spermogramos rezultatus ;D

1 komentaras:

  1. Senas juokelis: yra 10 žmonių tipų. Vieni supranta dvejetainę sistemą, kiti — ne.

    AtsakytiPanaikinti