Puslapiai

2012 m. rugpjūčio 26 d., sekmadienis

Naujas augintinis

Nors šios atostogos tebuvo dviejų mėnesių trukmės, bet atrodo tokios ilgos, per jas tiek daug kas nutiko... Kaip visada sumanymų ir planų turiu daugiau, nei laiko. Oh well, it happens.

/../

Per vestuves gavome vieną labai fainą dovaną - "Šeimos medelį". 8D

(Nuotraukos ant jos paspaudus pasididina)


Tapkius guli prie medelio. Per vestuves taip pat gavome ir pinigėlių, kuriuos sudėjome su jau susitaupytais ir išėjo pasikeisti langus namie :) Kitą savaitę kaip tik pradės daryti apdailą. Palangės išejo vos keliais centimetrais platesnės, nei buvusios prieš tai, tačiau katinas jau įvertino ir pradėjo ant palangės gulėti, ko anksčiau niekada nedarydavo. Gal prasidėjo ir tai, kad esant sandaresniems langams mažesnis traukimas, ką gali žinoti.

Pats augalėlis dar labai mažas, bet apžiūrėjau ir iš vienos, ir iš kitos pusės, kol galų gale nusprendžiau, kad čia Crassula ovata - tikrasis storalapis, liaudyje dar esu girdėjus jį vadinant laimės medžiu, pinigų medžiu, šeimos medžiu ir, mano mėgstamiausias, jautamedžiu - dėl jo storų lapelių. Šiaip tai daug medelių turi tokius ir kitokius eponimus.

Šiaip storalapis nėra tikras medis - tai sukulentas. Sukulentiniai augalai auga sausose aplinkose ir moka  susisiurbti daug vandens per trumpą laiką ir po to jį po truputį naudoti kai jiems to reikia. Kaktusai irgi priklauso sukulentams, bet ne visi sukultentai yra kaktusai :) Augalo gimtinė yra Pietų Afrika, bet dėl nesudėtingo auginimo namuose ir labai lengvo dauginimo, žmonės jį išvežiojo po visą Pasaulį ir kai kur jis netgi patapo piktžole.

Tai prisiskaičiau internete apie augalą - augdamas jis šakojasi, dažniausiai naujoms šakelėms išaugant iš jau esančių lapelių "pažastukų". Augalas būna įvairių žalių atspalvių spalvos, bet jei gauna daug saulės šviesos (kaip kad augdamas natūraliose sąlygose), lapeliai įgauna rausvą atspalvį. Nereikia to išsigąsti, nes tai visiškai normalu, bet, jei nepatinka, tereikai išnešti kur ne taip saulėta. Senesnės augalo stiebo dalys po truputį ruduoja ir medėja, tai visiškai normalu, nes padeda augalui išlaikyti savo svorį. Jei augalas labai didelis iš jo šakelių ima augti taip vadinamosios orinės šaknys - augalas natūraliomis sąlygomis pats nuvirstų ant šono ar jį koks gyvūnas/vėjas/liūtis pačiupintų (laimei Tapkius kol kas nečiupina) ir tokios šakelės būti kaip mat pasiruošusios priaguti naujoje vietoje, kur jas nuneštų likimas ;)

Storalapis labai gerai jaučiasi ant palangės, ypač jei gauna daug saulės. Jo nereikia dažnai laistyti - vasarą maždaug kas 20 dienų, žiemą kas 30-50. Labai svarbu, kad tarp dviejų skirtingų laistymų augalo žemė pilnai išdžiūtų. Vasarą augalą galima patręšti, bet atskiedžiant trąšas 2-3 kartus labiau, nei rekomenduoja ant dėžutės (geriausia naudoti sukulentų ar kaktusų trąšas) - storalapis yra vienišas augalas augantis tik su kitais į jį panašiais nereikliais dykūmų gyventojais ant smėlio ir akmenų dykynės T_T ... 

Vasarą medelį galima laikyti ir lauke, nes jiems pakanakmai šilta ir prie +7-10C temperatūros, tačiau žemesnėse gali sušalti. 

Taip pat, nenorint, kad jie vieną dieną tiesiog nuvirstų ir subyrėtų arba kad nenulūžtų, pavasarį galima nuskabyti šonines šakeles - tai sumažins augalo viršutinės dalies svorį ir padidins santykinę šaknų masę :)

Dažniausias storalapių parazitas yra skydamariai (pseudococcus) - atrodo kaip mažyčiai balti vabaliukai. Jei jų nedaug juos galima tiesiog nuvalyti mechaniškai su ausų krapštuku, suvligytu muile ar skiestoje degtinėje, gerai tinka šampūnams katėms/šunims nuo kailio parazitų, bet kadangi reikia labai nedidelio kiekio, tai nusipirkti skystį spec augalų parazitų naikinimui gali būti pigiau :) Jei parazitų daug, tai ir darbo daug daugiau - ir persodinimas, ir dažnas toks "plovimas" ir t.t. ir panš., tad jei neturite kantrybės, geriau tiesiog išgelbėti ir išgydyti vieną šakelę iš kurios auginti naują medelį.


(Tapkius žiūri kaip lyja)

Dažniausiai lapų pokyčiai be raudonumo yra dar du - pirmasis tai ruduojantys lapų galiukai: tai reiškia, kad augalui per šviesu, antras - jie ima raukšlėtis ir geibti - vadinasi per mažai vandens :) Senesni lapeliai pagels ir nukris - tai natūralu, bet juos reikia išrinkti, kad nepūtų ir negadintų augalui gyvenimo (jei augalas augtų laisvėje, tai tuos lapus kaip mat nusineštų dykumos gyventojai :) ). Taip pat augalo lapai yra linkę rinkti dulkes, todėl geriausia yra kas kiek laiko juos atsargiai nuvalyti su drėgna šluoste, bet nenaudoti jokių lapų valymo-blizginimo priedų, kurių gausios parduotuvės. Internete mačiau, kad šalyse, kur šitas augalas auga kaip piktžolė žmonės necicaskina ir juos nuplauna su laistymo žarnomis ar, jei auginamas namuose, su dušo galvutėmis, bet mūsiškiam manau dar laaaaaabai ilgai augti iki tokios tvirtybės ir stiprybės, kad atlaikytų mano tingumą.

Dirvožemis tinka toks, kuris gerai drenuoja vandenį. Taigi - ant vazono dugno akmenukai, o toliau kaktusų žemė arba koks nors kitoks mišinys neužlaikantis vandens. Geriausia tokia žemė, kuri išdžiūvusi lieka puri, o ne džiūna į kokią tai nedegtą plytą, nes taip augalo šaknys uždus :(

Natūraliomis sąlygomis augals žydi, kada jam riesta, nes kai gera jis mieliau auga į dydį ir dauginasi vegetatyviškai šakelėmis. Norint nuskriausti augalą ir priversti jį žydėti reikia iš pradžių ilgesnį laiką nelaistyti o po to suimituoti šalną ir vieną kartą gerai palaistyti (jei augalą auginantis žmogus ir taip ne labai rūpestingai jį laisto, tai augalas gali pražysti bute prasidedant ar baigiantis šildymo sezonui :) ). Kai kurie iš šių augalų pražysta po keliolikos ar keliasdešimties metų augimo, net kai sąlygos tam ir atrodo ne itin tinkančios. Matyt augalo biologinis laikrodis jau nebeapsikenčia - "kiek gi galima laukti!!!!".

(27-metis žydintis tikrasis storolapis :) nuotrauka iš wikipedijos straipsnelio apie šį augalą).

Auginsim su Lapinu ir žiūrėsime ar ir mūsiškis užaugs toks didelis :D Galėtų, tada galėtumume jį puošti per Kalėdas vietoje eglutės! 


(Tapkius palindo patupėti po šlapiu skėčiu. Na, jei jam ten gerai ... Matosi balkono durys, kaip jau minėjau dar be apdailos,  ir kampas dubens, kurį naudoju skiesti klijams savo drakono galvai, kuri jau artėja link dažymo stadijos! :D Sekantis blogo įrašas galbūt bus kaip tik apie tai.)

4 komentarai:

  1. Man labai patinka pinigų medžiai, bet jau visą gyvenimą auginu, bet nepasidarė tooks didelis kaip to vyruko :D Nu bet gal dar užaugs :D Sėkmės tau!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Maniškiui storlapiui virš 8 metų (nepamenu tiksliai, bet žinau, kad šakelę nuknisau iš mokyklos, į kurią ėjau iki 9-10 (irgi nepamenu) klasės). Dabar jis maždaug 50 cm aukščio, su plačia kaip ąžuolo laja. Būtų didesnis, bet aš jį negailestingai genėjau - iš pradžių kad negriūtų (bent kokius 3 metus kiek paaugęs imdavo svirti į šoną), o po to todėl, kad norėjau, jog jis būtų medžio pavidalo, o ne koks kerėbla su ant stalo besivoliojančiom šakom. Šiemet pirmi metai, kai nebegenėjau, šakos jau pakankamai tvirtos ir nebelinksta.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sakykykite, straipsnyje rašyta, kad reikia žiemą lieti kas 30-50 dienų, aš liejau kas savaite. Pradėjo lapai lyh ir džiūti, glebti, rašyta straipsnyje, kad jei taip nutinka augalui trūksta drėgmės. Tai pasakykite aš perliejau medelį ar jam trūksta drėgmės? Labai gražus, bijau, kad nenumarinčiau ��

    AtsakytiPanaikinti