Puslapiai

2013 m. spalio 23 d., trečiadienis

Alkio hormonai ir kosminiai dinozaurai


Yra toks hormonas grelinas (nors dar niekas nenusprendė kaip taisyklingai jis turėtų skambėti lietuviškai :) ). Kai esame alkani jį išskiria skrandis. Ir, o, ko tas grelinas tik jis neveikia mūsų organizme! Duodasi kaip geras ir verčia eiti ieškoti ką sugraužti.

O bet tačiau, grelino daug gaminasi ir lėtinio streso metu. Evoliuciškai grelinas yra senas daiktas. Toks senas, kad jam alkis=stresas.  
Žmogus vis valgo, bet nesvarbu kiek suvalgo jis vis tiek jaučiasi alkanas :( ( Nors
yra išimčių - kai kurie žmonės kaip tik nevalgo, nors streso metu jaučiasi tokie alkani, kokie niekada šiaip nebūna. Jie kaip tik sako, kad alkis jiems padeda susikaupti ir išgyventi sunkius laikotarpius. Ir jie gali būti teisūs - patekęs į smegenis grelinas mažina nerimą ir zyzia neuronams susiimti ir geriau mokytis, bei analizuoti informaciją. )

Atrodytų viskas čiki. 
Bet grelino lazda turi ir kitą galą - grelinas  labai skatina pasitenkinimą iš alkoholio. Alkanas ir/ar stresuotas žmogus ne tik lengviau pasigeria. Jis lengviau prasigeria.
Antra, grelinas palengvina potrauminio streso sindromo vystymąsi. O išgydyti potrauminio streso sindromą, tai ne tas pats, kas nutraukti lėtinį stresą. 

Pabaigai - kalbant apie potrauminio streso sindromą - tai jo išsivystymo tikimybę po smarkių išgyvenimų labai mažina labai paprasti dalykai - leidimas žmogui išsikalbėti (net nebūtinai su baisiu nutikimu susijusius dalykus), išsiverkti, išsirėkti ir panašiai. Petys išsiverkti nėra tas, kuris sako "ir man sunku", o tas, kuris gali apginti  ir pats nepuola pažeidžiamumo akimirką, kol smegenys "susidėlioja" viską į vietas. "Baik žliubt" ar "radai ko verkti" irgi yra puolimo formos.

Apie greliną ir stresą:

Ir kita temelė:

 
Šitas dinozaurą pagamino NASA astronautė Karen Nyberg. Jinai jį susiuvo iš audeklo, kuriuo išmušami maisto konteineriai (kad maisto pakai nesidaužytų į sienas) o vidų prikimšo sukarpytais savo marškinėliais.

Kadangi kosminėse stotyse yra internetas ir astronautai gali laisvu laiku juo naudotis pramogai, jinai šią nuotrauką įkėlė į socialinį tinklą - http://www.pinterest.com/pin/51509989461370720/ (čia galite pamatyti ir daugiau jos nuotraukų). 


Man šita nuotrauka labai priminė "Vyrus juodais drabužiais". Tuose komiksuose (ir filmų pora yra) žmonija su savo pirmaisiais sutiktais ateiviais užmezga draugiškus santykius tik todėl, kad į agentų ir tų ateivių susitikimą netyčia atvaro vaikinas su gėlių puokšte važiavęs pas merginą pirštis. Kas belieka - jis tą puokšte atiduoda ateiviams, o pas merginą daugiau niekada ir nebenuvyksta, nes jam tenka patapti vienu iš vyrų juodais drabužiais.
Vat galvoju... atskrenda į kosminę stotį ateiviai ir šitas dinozauras tikriausiai geriausiai parodo visą žmonijos esmę - iš šiukšlių sukurtas žaislas namie likusiam vaikui, kuris primena jau seniai nebeegzistuojantį ir niekieno savo akimis nematytą gyvūną.

Prieš porą dienų man viena dailininkė sakė, kad menas yra kuriamas profesionalų, kuriais tampama pabaigus specialus mokslus, o jeigu kažkas tampa be mokslų, tai čia jau labai labai retas ir unikalus dalykas ir kad ją pykdo kaip žmonėms kišamas ne profų ar chaltūrinančių profų menas. Mano pasiūlytą meno psichoterapiją, kaip įrodymą, kad menas nėra santechnika, jinai įvertino tik kaip būdą nuraminti nervus.

Gal Karen Nyberg su šitu dinozauriuku tik ramina nervus.
Nežinau.
Bet jei tik tiek ne profesionalus menas ir yra, manau, kad tai jau yra labai daug.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą